Victor Bostan, CEO Purcari: Vrem ca în 10-20 de ani să punem Romania şi Moldova în topul ţărilor viticole din lume

18 Nov. 2021, 09:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Nov. 2021, 09:37 // Actual //  bani.md

►Viitorul îl privim, ca întotdeauna, cu entuziasm şi speranţă. Sectorul agrobusiness îşi continuă expansiunea, pandemia nu a reuşit să îl oprească, iar rezultatele pozitive se datorează atât potenţialului agricol de care beneficiem (condiţiile pedoclimatice), cât şi, în mare parte, investiţiilor în utilaje de ultimă generaţie, care au contribuit la creşterea productivităţii.

► Şi vom continua investiţiile în dezvoltare şi achiziţii, luăm în calcul astfel şi creşteri prin acţiuni de M&A.

► Cât despre planurile de viitor, ne dorim să fim numărul unu în Europa Centrală şi de Est, şi, de ce nu, în lume. Pentru anii ce vin, ne-am propus să cucerim piaţa din China – o piaţă enormă, care abia se educă şi învaţă despre gastronomie şi vin. Este un proces la început, dar ţinând cont de dimensiunea ei, putem spune că este o piaţă pentru viitor, susține Victor Bostan, citat de Ziarul Financiar.

► Însă, păstrăm focusul şi în Europa, unde dezvoltăm în vest reţeaua de distribuţie pentru vinurile noastre. Şi, evident, nu uităm nicio secundă de piaţa din România, care este din ce în ce mai educată.

► Imens e impactul pe care tehnologia îl poate avea în agrobusiness. Investiţiile sunt necesare ca să ţii pasul cu piaţa, activăm pe o piaţă competitivă şi într-o evoluţie rapidă. Şi avem o promisiune fermă făcută celor care ne cumpără vinurile, cea a calităţii. Aceasta atrage de la sine şi necesitatea investiţiilor în tehnologie şi resursa umană.

► Din 2018 şi până în prezent, am făcut investiţii majore – de peste 22 de milioane de euro – în modernizare, tehnologii, plantaţii. Anual, dezvoltăm fabricile, fluxul de producţie, cumpărăm cea mai nouă aparatură şi investim în creşterea calităţii. Apoi, investim în penetrarea de noi pieţe, sectorul vinicol are din ce în ce mai mare importantă în economia ţării.

► Am observat interesul crescut pentru produsele de tip bio, de aceea acest tip de agricultură este unul dintre segmentele spre care noi privim cu atenţie. Ne propunem să ţinem pasul prin investiţii în dezvoltarea unor sortimente noi de vinuri – produse noi, diferite, acordând o atenţie deosebită soiurilor autohotone. Sunt cele care ne particularizează şi ne asigură aprecierea consumatorilor.

► Scopul nostru este ca, prin toate investiţiile făcute, în 10-20 de ani, să devenim recunoscuţi mondial ca ţară viticolă şi să punem România şi Republica Moldova în topul ţărilor viticole din lume!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ