Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022, elaborat de Ministerul Finanțelor, aprobat de Guvern și expediat spre examinare și aprobare Parlamentului, a creat nemulțumiri în rândul avocaților din Republica Moldova. Un grup de avocați de la noi amenință autoritățile centrale că vor intra în grevă dacă Guvernul va majora în 2022, cu peste 3 200 de lei, contribuțiile achitate la bugetul de stat, scrie Realitatea.md.
Mesajul avocaților a fost făcut public pe o rețea de socializare de avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru.
„Dacă toți avocații din țară intră în grevă, criza gazelor o să pară nu chiar așa de complicată. Nu subestimați avocații. Avocații pot să-și apere drepturile. Creșterea taxelor și impozitelor se va reflecta în factura populației și așa sărace. Anul trecut ați obligat avocații să achite contribuții de asigurări sociale în sumă de 24255 lei/an. Ne-ați promis garanții sociale. Nu am primit garanții sociale. Pentru anul care vine, doriți să ne obligați să achităm 27481 lei/an. O să ne promiteți din nou, garanții sociale. Garanții pe care nu o să ni le dați. Nu-i credeți pe avocați un eldorado al contribuțiilor sociale. Veniturile avocaților sunt oglinda veniturilor populației generale. Noi nu primim salarii și nu avem angajatori. Noi nu lucrăm 8 ore (câte 12 minim, și nu exagerez) pe zi și nu avem concedii plătite. Noi avem clienți, care în 90 % din cazuri, sunt persoane fizice. Nimeni nu ne garantează clientul care o să ne plătească. Noi, nu suntem nici antreprenori. Nu poți face antrepriză, cu sorțile oamenilor. Din cauza politicilor Guvernului, anul trecut 10% + plus din colegii avocați au considerat că e mai bine să nu practice avocatura. Anul acesta valul de plecări din profesie o să se repete. Și o să plece avocații care lucrează în mare parte cu OAMENII acestei țări, care și așa sunt săraci și sărăciți de toate guvernările care au fost până acum. Stimate Guvern, nu sărăci oamenii și alunga avocații din profesie”, se arată în mesajul avocaților.
Precizăm că, Guvernul a aprobat la data de 19 noiembrie curent, proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2022, iar miercuri, 24 noiembrie acesta a fost aprobat de membrii Comisiei economie, buget și finanțe, fiind prezentat de către ministrul Finanțelor Dumitru Budeanschi.
Bugetul de stat pentru anul 2022 prevede venituri de 50,1 miliarde de lei, cheltuieli – 65,2 miliarde de lei, iar deficitul – 15,1 miliarde de lei.
Budianschi, a menționat că proiectul bugetului de stat pentru 2022 este bazat pe Programul de activitate al Guvernului, iar la elaborarea acestuia s-a ținut cont de impactul pandemiei COVID-19 și al crizei energetice, de creșterea prețurilor de import și de necesitatea protecției populației în contextul acestor riscuri.
Principalele surse de finanțare a deficitului bugetar vor fi sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (emisiunea VMS și mijloace din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public).
Datoriile de stat la 31 decembrie 2022 se estimează a fi la 103,3 miliarde de lei, ceea ce va constitui 40,4% din PIB.