Antreprenorii moldoveni vor să implementeze practici din industria agroalimentară ecologică. Învață de la italieni

03 Dec. 2021, 09:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
03 Dec. 2021, 09:56 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Fermierii din Republica Moldova manifestă un interes tot mai intens faţă de noile tendinţe din industria alimentelor ecologice şi încearcă să valorifice oportunităţile oferite de cererea tot mai mare pentru mâncarea sănătoasă de pe piaţa autohtonă şi cea externă.

În acest context, în perioada 27 – 30 septembrie, patru antreprenori agricoli moldoveni, care au participat anterior la o întâlnire de afaceri de tipul Business-to-Business (B2B), organizată la Palermo, Italia, încearcă să aplice unele idei noi aflate acolo în activităţile şi afacerile pe care le desfăşoară.

Vizita a avur loc în cadrul proiectului internaţional de consolidare a sectorului de produse ecologice din ţările Parteneriatului Estic, „Into the Sun”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat în ţara noastră de MOVCA.

În cadrul vizitei, antreprenorii moldoveni au avut întrevederi cu diverse companii, au discutat cu antreprenori din Lituania, Georgia şi Italia. Astfel, businessmenii moldoveni au avut ocazie să afle lucruri noi, inclusiv legate de depozitarea şi procesarea producţiei ecologice.

„Drept urmare, o întreprindere agricolă din Republica Moldova a început să fabrice, după exemplul fermierilor georgieni, ţuică din boabe de struguri ecologici şi s-o propună pentru început spre testare turiştilor care vizitează gospodăria respectivă”, a precizat Victoria Ceban, directorul executiv al Asociației MOVCA.

În urma acestei experiențe, unii producători își propun să lanseze activități de procesare a cerealelor ecologice.

Cât priveşte exportul, unele oportunităţi au fost discutate cu antreprenori din Lituania, care au deja experienţă în accesarea lanţurilor europene de livrări ale produselor agricole ecologice. În prezent, producătorii moldoveni nu pot să ofere însă nici volumele minime de mărfuri solicitate, iar extinderea suprafeţelor de culturi agricole certificate ecologic e o chestiune de durată.

Modul de amplasare şi de amenajare a standurilor cu aceste produse din marketurile italiene ar putea fi un exemplu demn de urmat atât în cadrul punctelor de comerţ, cât şi al diferitelor expoziţii şi târguri.

Proiectul „Into the Sun” are scopul de a contribui la sporirea calităţii produselor agricole ecologice, intensificarea cooperării dintre fermieri şi procesatori, stimularea relaţiilor comerciale şi crearea unor oportunităţi de afaceri între ţările Parteneriatului Estic şi cele ale Uniunii Europene.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău