Antreprenorii moldoveni vor să implementeze practici din industria agroalimentară ecologică. Învață de la italieni

03 Dec. 2021, 09:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
03 Dec. 2021, 09:56 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Fermierii din Republica Moldova manifestă un interes tot mai intens faţă de noile tendinţe din industria alimentelor ecologice şi încearcă să valorifice oportunităţile oferite de cererea tot mai mare pentru mâncarea sănătoasă de pe piaţa autohtonă şi cea externă.

În acest context, în perioada 27 – 30 septembrie, patru antreprenori agricoli moldoveni, care au participat anterior la o întâlnire de afaceri de tipul Business-to-Business (B2B), organizată la Palermo, Italia, încearcă să aplice unele idei noi aflate acolo în activităţile şi afacerile pe care le desfăşoară.

Vizita a avur loc în cadrul proiectului internaţional de consolidare a sectorului de produse ecologice din ţările Parteneriatului Estic, „Into the Sun”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat în ţara noastră de MOVCA.

În cadrul vizitei, antreprenorii moldoveni au avut întrevederi cu diverse companii, au discutat cu antreprenori din Lituania, Georgia şi Italia. Astfel, businessmenii moldoveni au avut ocazie să afle lucruri noi, inclusiv legate de depozitarea şi procesarea producţiei ecologice.

„Drept urmare, o întreprindere agricolă din Republica Moldova a început să fabrice, după exemplul fermierilor georgieni, ţuică din boabe de struguri ecologici şi s-o propună pentru început spre testare turiştilor care vizitează gospodăria respectivă”, a precizat Victoria Ceban, directorul executiv al Asociației MOVCA.

În urma acestei experiențe, unii producători își propun să lanseze activități de procesare a cerealelor ecologice.

Cât priveşte exportul, unele oportunităţi au fost discutate cu antreprenori din Lituania, care au deja experienţă în accesarea lanţurilor europene de livrări ale produselor agricole ecologice. În prezent, producătorii moldoveni nu pot să ofere însă nici volumele minime de mărfuri solicitate, iar extinderea suprafeţelor de culturi agricole certificate ecologic e o chestiune de durată.

Modul de amplasare şi de amenajare a standurilor cu aceste produse din marketurile italiene ar putea fi un exemplu demn de urmat atât în cadrul punctelor de comerţ, cât şi al diferitelor expoziţii şi târguri.

Proiectul „Into the Sun” are scopul de a contribui la sporirea calităţii produselor agricole ecologice, intensificarea cooperării dintre fermieri şi procesatori, stimularea relaţiilor comerciale şi crearea unor oportunităţi de afaceri între ţările Parteneriatului Estic şi cele ale Uniunii Europene.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO