O companie importantă de pe piața metalelor bate fierul cât e cald: Riscăm să revenim la monopol

13 Dec. 2021, 13:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Dec. 2021, 13:55 // Actual //  bani.md

Omul de afaceri Valentin Eșanu, cel care administrează Grupul Sofilarex de metal uzat de lângă Hâncești, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în Republica Moldova ar urma să se revină la monopolul pe piața colectării metalelor feroase și neferoase.

În politica fiscală pentru anul 2022 la capitolul achiziția deșeurilor de metale, plasticul și hârtia au rămas, dar au fost excluse metalelr.  Nu știu din ce cauză deșeurile de plastic și hârtie au rămas. Or, a fost instituit și impozitul pe venit la achiziția metalelor. Respectiv, cetățeanul va achita 800 de lei pentru fiecare tonă de metal. Acest lucru încurajează businessul companiilor care vor lucra la negru și vor fi protejate politic”, a explicat Eșanu.

Omul de afaceri spune că astfel persoanele vor preda metalele companiilor care lucrează la negru.

Compania din regiunea stângă a Nistrului care se ocupă cu distribuția cimentului și a metalului în Republica Moldova va procura metalele de la companiile căpușă și nu va achita cele 12%. Sper că va fi rectificată greșeala. Legea a fost schimbată peste noapte. Vreau să întreb cine a avut interesul acesta”, întreabă retoric omul de afaceri.

Valentin Eșanu a fost condamnat pe vremea regimului Plahotniuc și a stat doi ani după gratii după ce a dezvăluit schemele de la „Metalferos”. Potrivit lui Eșanu, pe timpul guvernării lui Plahotniuc, bugetul statului pierdea 90 de milioane de lei lunar, bani care ajungeau în buzunarele oligarhului. Eșanu a fost eliberat pe 28 iunie 2019.

Grupul Sofilarex, controlat de omul de afaceri Valentin Eșanu, a cumpărat în luna octombrie, două nave martitime, pentru a transporta marfă în și din Republica Moldova.

Sofilarex (Sofilarex Plus SRL şi Sofilarex SRL) a ajuns, în ultimul an, a fi un important jucător pe piaţa colectării și exportului resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase, în special datorită liberalizării acestui domeniu la finele anului 2019 şi eliminării monopolului Metalferos.

Din vara anului trecut, Sofilarex a început să transporte metal uzat cu camioanele spre port, unde este acumulată într-un spațiu de depozitare, timp de două săptămâni, cantitatea necesară pentru a încărca o navă.

În 2020 cifra de afaceri a celor două companii a ajuns la circa 130 milioane lei, de aproape 40 de ori mai mult ca în 2019, iar profitul a urcat la 13 milioane lei.

Este adevărat că, în anii 2017-2019, activitatea companiilor lui Valentin Eşanu a fost practic blocată, ca urmare a unor dosare iniţiate la comandă în timpul guvernării Plahotniuc.

 

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 08:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iul. 2025, 08:06 // Actual //  bani.md

Despre eticheta la masa oficială, poziţia tacâmurilor şi greşeli de evitat, e rubrica Arta Protocolului în viaţă, de la RLIVE TV, realizată de Ariana Trofim, consultant certificat internaţional în etichetă şi protocol.

 

Poziţia tacâmurilor

Utilizarea corectă a tacâmurilor este esențială pentru un dineu elegant și respectuos. Există două stiluri principale de utilizare: Continental style şi American style.

În stilul continental, furculița este ținută în mâna stângă, cu dinții orientați în jos, iar cuțitul – în mâna dreaptă, cu lama orientată în jos. După tăiere, furculița nu este schimbată în mâna dreaptă, ci rămâne în stânga pentru a aduce mâncarea la gură. În cel american, tacâmurile sunt ținute la fel ca în stilul continental, însă după ce alimentele sunt tăiate, furculița este mutată în mâna dreaptă pentru a mânca.

Mesajul tacâmurilor

Să ştiţi că tacâmurile transmit mesaje nonverbale ospătarilor. În stilul continental, furculița și cuțitul așezate în forma literei V inversat pe farfurie semnifică o pauză, iar în cel american, spuneţi că veţi continua masa mai târziu atunci când plasaţi cuţitul pe marginea farfuriei, iar furculița rămâne pe farfurie.

Aranjarea tacâmurilor

Tacâmurile trebuie plasate în ordinea utilizării, din exterior spre interior, astfel: furculițele sunt așezate în stânga farfuriei, cuțitele și lingurile sunt așezate în dreapta, iar tacâmurile pentru desert sunt plasate deasupra farfuriei. Excepție însă. Dacă un fel de mâncare este servit mai târziu, tacâmurile pot fi aduse odată cu el. Reţineţi aceste reguli: Nu folosiţi tacâmurile pentru a indica sau a gesticula. Nu puneţi tacâmurile folosite pe fața de masă. Nu folosiţi cuțitul pentru a duce mâncarea la gură.

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA