Veaceslav Ioniță: În caz de Lockdown, pierderile săptămânale pentru Moldova vor fi de 1,2 miliarde lei

16 Mart. 2021, 15:17
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2021, 15:17 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Situația epidemiologică de COVID-19 se agravează în ritmuri avansate. Guvernul este pus între ciocan și nicovală. Pe de o parte trebuie întreprins ceva, pentru a stopa avansarea epidemiei, iar pe de altă parte o închidere a economici poate fi extrem de costisitoare.

În opinia mea, dacă se va recurge la închiderea totală a economiei, atunci vânzările de bunuri și servicii ar scădea cu nu mai puțin de 2,5 miliarde lei săptămânal.

Această încetinire a vieții economice va lovi Bugetul Public, veniturile agenților economici și veniturile populației. Pierderile totale le estimăm la 1,2-1,3 miliarde lei săptămânal.

Cel mai mare perdant urmează să fie Bugetul Public Național, care va înregistra pierderi de cel puțin 500-600 milioane lei pentru fiecare săptămână de închidere totală a economiei.

Ratările de venituri ale agenților economici vor fi de cel puțin 300 milioane lei pe săptămâna.

Din cauza stopării activității economice, agenții economici vor fi în imposibilitate să achite salariul în mărimea deplină și vor fi nevoiți să reducă din plățile salariale. Drept consecință populația va primi cu cel puțin 350 milioane lei mai puțin, pentru fiecare săptămână de non-activitate.

Evident sarcina de a interveni în caz de lockdown revine Guvernului, care trebuie să se împrumute pentru a acoperi gaura bugetară formată, dar și pentru a realiza mai multe măsuri de sprijin pentru agenții economici și populație.

Partea proastă este că Guvernul în exercițiu nu poate opera modificări la Bugetul de Stat, dar nici Parlamentul nu are astfel de drepturi, fără avizul pozitiv al Guvernului, care nu poate fi dat de un Guvern în exercițiu.

Până la urmă nu scăpăm de LockDown. V-om fi nevoiți să-l introducem, dar problema este incapacitatea Guvernului de a interveni în caz de LockDown.

Cea mai mare tragedie a Moldovei nu este Epidemia sau criza Economică, dar clasa politică iresponsabilă, care dacă să-l parafrazez pe Ambasadorul SUA din Moldova Dereck Hogan, este ”coruptă, egoistă și lipsită de minte”, ultima din cele trei caracteristici am adăugat din partea mea.

Nu ne rămâne decât să spunem Doamne păzește Moldova și trimite minte și frică de popor la politicienii noștri, care au căzut din pod pe capul nostru.

Sursa: Blog Veaceslav Ioniță

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală