Străinii profită de prăbușirea lirei și se înghesuie să își cumpere case mai ieftine în Turcia

15 Dec. 2021, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Dec. 2021, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Străinii profită de prăbușirea lirei și se înghesuie să își cumpere case la prețuri mult mai avantajoase în Turcia. Astfel, numărul locuințelor vândute către străini a crescut în luna noiembrie cu aproape 50%, atingând un nou record, arată datele oficiale publicate marţi, după ce deprecierea lirei turceşti a ieftinit locuințele pentru cei care le-au cumpărat cu valută, transmite Reuters.

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a anunţat că 7.363 de locuinţe au fost vândute cetăţenilor străini în luna noiembrie a acestui an, în creştere cu aproape 50% în ritm anual, în condiţiile în care vânzările totale de locuinţe au crescut cu 59% în ritm anual, până la 178.814 proprietăţi.

„Oamenii care caută o locuinţă ca mijloc pentru a se proteja de inflaţie au fost cei care au dus la această creştere dramatică a vânzărilor în luna noiembrie”, a declarat Makbule Yonel Maya, manager la firma TSKB Real Estate Appraisal, potrivit Agerpres.
Lira turcească a atins luni un minim istoric, de 14,99 lire pentru un dolar, iar de la începutul anului şi până în prezent moneda turcească a pierdut jumătate din valoare.

Înghesuială la cumpărarea de case în Turcia

În total, străinii au cumpărat peste 50.000 de locuinţe în Turcia în primele 11 luni ale acestui an, în creştere cu aproape 40% în ritm anul. În schimb, vânzările totale de locuinţe în primele 11 luni au scăzut cu 9,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Altan Elmas, preşedintele unei asociaţii a dezvoltatorilor şi investitorilor imobiliari, a estimat că intrările de valută generate de vânzările de locuinţe s-au situat la 8,5 miliarde de dolari în primele 11 luni, depăşind orice aşteptări.
„Putem ajunge la 10 miliarde de dolari până la finele anului”, a spus Elmas.

Străinii profită de prăbușirea lirei turcești

Cele 7.363 de locuinţe vândute străinilor în noiembrie reprezintă cel mai mare număr înregistrat într-o singură lună de la debutul publicării datelor statistice. De departe, cei mai importanţi cumpărători de locuinţe din Turcia au fost cetăţenii iranieni, urmaţi de irakieni şi ruşi. Cea mai populară zonă pentru vânzarea de locuinţe la străini a fost Istanbulul, cu 2.922 de proprietăţi în luna noiembrie, urmată de staţiunea Antalya şi capitala Ankara.

Datele statistice mai arată că numărul de credite ipotecare încheiate în luna noiembrie a crescut cu 61% în ritm anual, până la 39.366, acestea fiind responsabile pentru 22% din totalul achiziţiilor de locuinţe încheiate în noiembrie.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susţinut în mod public reducerea agresivă a dobânzii de politică monetară, pentru stimularea noului său program economic bazat pe exporturi şi credite, în pofida unei inflaţii care a trecut de 20% şi a criticilor exprimate de economiştii şi politicienii din opoziţie.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău