Paradoxul tranziţiei spre verde: gazul scump reporneşte centralele pe cărbune poluante

14 Dec. 2021, 20:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Dec. 2021, 20:16 // Actual //  Lupu Eduard

Deficitul de gaz natural la nivelul UE devine unul dintre cele mai importante elemente în toată ecuaţia scumpirilor fără precedent, penuria de ofertă şi preţul aproape prohibitiv repornind centralele pe cărbune. Fenomenul are impact direct însă în preţul emisiilor de CO2, pentru care analizele arată un potenţial prag valoric de până la 300 de euro pe tonă. În 2020, media de tranzacţionare a CO2-ului a fost de 24 de euro pe tonă.

Deficitul de gaz şi criza creată nu s-au încheiat“, avertizează Florentina Manea, director general în cadrul Carbon & Energy Management, unul dintre cei mai buni specialişti în domeniul certificatelor de emisii. „E normal ca pe acest fond, toate elementele mixului energetic să crească, mai ales preţul carbonului. Deoarece costul gazului împinge operatorii să se întoarcă la folosirea cărbunelui, mulţumită costului comparativ redus, nevoia de certificate de emisii de gaze cu efect de sera (EUA) creşte, ştiut fiind că pentru cărbune emisiile sunt mai mari decât pentru gaz metan“,

Această revenire la cărbune este aproape paradoxală ţinând cont de faptul că intenţia UE este de a ajunge la neutralitate climatică la nivelul anului 2050, ţinta intermendiară fiind o reducere a emisiilor de 55% faţă de 1990 până în 2030. Timingul lansării megapachetului privind tranziţia energetică a fost puţin favorabil acestui demers, revenirea economică peste aşteptări, iarna deosebit de grea, cererea masivă din zona Asiei punând o presiune fără precedent pe oferta de gaze pentru Europa. Drept urmare, preţurile au explodat anul acesta, la fel şi cele la energie, concomitent cu scumpirea fără precedent a emisiilor de CO2. Pentru martie, 2022, certificatele de emisii se tran­zac­ţio­nează la 85 de euro pe tonă. Saltul este spectaculos dacă se ia în calcul media de anul trecut, de numai 24 de euro, în timp ce valorile din 2013, de 3 euro pe unitate, par acum ireale.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 11:58
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 11:58 // Slider //  Soroceanu Olga

Într-o nouă emisiune „Afaceri la Microscop”, trainerul de business Alexandru Bordea a discutat cu Vadim, un antreprenor priceput care a transformat reparațiile și construcțiile într-un domeniu profitabil. Cu o experiență vastă în acest sector, acesta împărtășește secretele succesului său și oferă sfaturi valoroase pentru cei care doresc să-și dezvolte propria afacere.

Reparațiile și construcțiile sunt o lume plină de provocări. Vadim recunoaște că este un domeniu în care trebuie să fii pregătit să faci față unor situații diverse. De la probleme tehnice neașteptate la gestionarea echipei, fiecare zi aduce noi provocări. Cu toate acestea, Vadim subliniază că aceste provocări pot fi transformate în oportunități de creștere și dezvoltare.

În video de mai jos, afli despre cum poți să ajungi la 20.000 euro profit pe lună, cum faci marketing și vânzări, dar și despre cum construiești o echipă puternică.

Antreprenorul demonstrează că reparațiile și construcțiile nu sunt doar despre ciocane și ciment, ci și despre strategie, pasiune și perseverență. Dacă ai o idee de business sau o afacere existentă, inspiră-te din experiența acestuia și transformă provocările în succes.

„Afaceri la Microscop” poate fi vizionat pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău