Milioane de dolari din dividendele plătite în Republica Moldova s-au scurs în offshore

15 Dec. 2021, 09:28
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
15 Dec. 2021, 09:28 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Veniturile din investiții directe spre plată nerezidenților (debit) au constituit 303,74 mil. USD în anul 2020, fiind cu 22,2 la sută mai mari decât în anul 2019. Din acestea, dividendele au constituit 179,60 mil. USD, dobânzile – 16,48 mil. USD, profiturile reinvestite – 107,66 mil. USD, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În structura pe zone geografice a dividendelor spre plată aferente investițiilor directe, ponderea majoritară a fost deținută de Uniunea Europeană – 86,4 la sută din total în anul 2020. Cele mai mari dividende au revenit investitorilor din Cipru – 47,38 mil. USD, în creștere cu 65,5 la sută comparativ cu anul 2019.

Pe categorii, cele mai multe dividende au fost achitate de companiile din domeniul informațiilor și comunicațiilor – 36,6 mil. USD, industria prelucrătoare – 34 mil. USD, producția e energie – 29,7 mil. USD, comerț 27,4 mil. USD, activități financiare și asigurări – 20,4 mil. USD, agricultură – 13,2 mil. USD.

În anul 2020, intrările de capital aferente investițiilor străine directe au constituit 390 mil. USD de două ori mai puțin față de 2019. Totodată, investitorii și-au scos din țară 238,3 mil. USD față de 316,7 mil. USD în 2019.

Conform indicatorilor statistici calculați după principiul direcțional, investițiile directe peste hotare ale rezidenților Republicii Moldova au înregistrat, în anul 2020, intrări nete de 1,49 mil. USD, compuse majoritar din participații la capitalul social al întreprinderilor afiliate din străinătate.

Investițiile directe în economia națională au înregistrat, pe parcursul anului 2020, intrări nete de capital în valoare de 123,18 mil. USD, din care venitului reinvestit i-au revenit 107,66 mil. USD. Investițiile în capital social au înregistrat intrări nete în valoare de 66,06 mil. USD (intrări brute – 89,26 mil. USD, ieșiri brute – 23,20 mil. USD).

La alt capital intrările de 169,63 mil. USD consemnate de alte sectoare reprezintă trageri de împrumuturi de la investitorii străini direcți care au totalizat 126,59 mil. USD și rambursări, în sumă de 43,04 mil. USD, ale împrumuturilor acordate anterior de firmele-fiice rezidente investitorilor străini. Ieșirile de alt capital în valoare totală de 220,17 mil. USD au rezultat din: rambursările, conform orarului, de împrumuturi contractate anterior de către agenții economici rezidenți de la investitori străini direcți, în sumă de 169,46 mil. USD și acordarea de împrumuturi investitorilor străini, în valoare de 50,71 mil. USD.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 10:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 10:09 // Actual //  Lupu Eduard

Radu Magdin a fost ales în funcția de vicepreședinte al Camerei de Comerț Române din Singapore. Expert în afaceri internaționale și dezvoltare business, Radu Magdin va contribui la consolidarea legăturilor comerciale dintre România și Singapore. Pe viitor, aceasta camera se va extinde și în regiune, punând și Republica Moldova și Ucraina pe radarul Asean și mai larg internațional.

În urma Adunării Generale Anuale de la începutul lunii mai, Camera de Comerț Română din Singapore (RoCham) își anunță noul vicepreședinte, domnul Radu Magdin. Cu o vastă experiență în consultanță globală și dezvoltare de afaceri internaționale, Magdin aduce o expertiză solidă și valoroasă echipei de conducere a RoCham.

Printre domeniile principale de interes ale RoCham se numără agricultura și tehnologia, cu un accent special pe proiectele de investiții AgriTech. În contextul internaționalizării tot mai pronunțate a României și a comunității sale de afaceri, aceste sectoare au un potențial semnificativ de creștere și colaborare între România și Singapore.

„Sunt onorat să îndeplinesc funcția de vicepreședinte al Camerei de Comerț Române din Singapore. Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu membrii, partenerii și părțile interesate, atât  pentru a consolida legăturile dintre România și Singapore, cât și pentru a duce mai departe toate acele inițiative care promovează cu adevărat prosperitatea reciprocă și dezvoltarea durabilă. Singapore, adesea considerat o poartă de acces către ASEAN și Asia, joacă un rol crucial în facilitarea comerțului și a investițiilor în regiune. Pe zi ce trece, asistăm la dinamica economiei globale, cifrele arătând fără îndoială că ASEAN devine un centru proeminent de creștere, urmând să devină a patra cea mai mare economie a lumii până în 2030”, susține Radu Magdin.

Numirea lui Radu Magdin vine într-un moment crucial pentru România, care își extinde prezența la nivel global și își consolidează relațiile bilaterale cu parteneri cheie precum Singapore. Această numire subliniază angajamentul RoCham de a promova cooperarea economică și oportunitățile de investiții între cele două state.

Președintele RoCham, Sam Ong, își exprimă încrederea în contribuția lui Radu Magdin și subliniază importanța relației bilaterale dintre România și Singapore, precum și angajamentul camerei de a promova colaborarea și prosperitatea reciprocă.

Camera de Comerț Română din Singapore rămâne fermă în misiunea sa de a facilita comerțul, investițiile și colaborarea între cele două țări. Cu alăturarea lui Radu Magdin conducerii, RoCham este bine poziționată pentru a-și îndeplini obiectivele și a contribui la succesul relațiilor bilaterale dintre România și Singapore.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău