Republica Moldova vrea să evite un nou șantaj al gazelor. BERD dispusă să dea bani pentru achiziția metanului

15 Dec. 2021, 23:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Dec. 2021, 23:42 // Actual //  bani.md

Republica Moldova urmează să achiziționeze gaz în perioada de vară când prețul acestuia va mult mai mic față de cât este în prezent. „În acest sens căutăm parteneri pentru a ne ajuta financiar pentru achiziția gazului pentru minim două luni. Este vorba de 300 mil. metri cubi de gaz”, a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Ieri am primit confirmarea de la BERD că este gata să ne acorde un suport financiar ca să cumpărăm aceste rezerve de gaz. Pentru aceasta e nevoie de o companie pregătită, care să facă aceste achiziții. Este vorba de Energocom, dar din păcate nu avem traderi profesioniști în țară, specializați pe procurarea gazelor de pe piața internațională. În luna octombrie a venit o echipă care ne-a ajutat să facem achiziții de gaze. Din luna ianuarie vom capacita Energocom ca ei din vară să fie gata să facă acele achiziții. Problema financiară și problema de capacitare este rezolvată. Acum intrăm în perioada de execuție și până la vară vom fim pregătiți. (…) În cazul în care găsim gaz ieftin noi putem să-l stocăm în Ucraina și România. Ba mai mult, noi nu suntem în situația anului 2019. Avem patru puncte de interconectare, inclusiv conducta Iași – Chișinău. Problema este unde să găsim gaz la un preț bun”, a menționat Andrei Spînu.

Referindu-se la situația din acest an, Spînu a menționat că nu s-au făcut rezerve în luna mai, în condițiile în care ar fi existat un accident în Federația Rusă.

Eu am primit un anumit argument, de ce nu s-au făcut rezerve, trebuie să recunosc că nu înțeleg acel argument. Și anume argumentul că în luna mai a fost un accident în Federația Rusă în care au scăzut livrările de gaz spre întreaga Europă și a fost nevoie să fie consumate acele 50 de milioane de metri cubi care erau stocate în acea perioadă. Respectiv au fost consumate. Și când am intrat în a doua jumătate a verii și a toamnei, deja nu mai erau acele stocuri. Dar repet, acest argument din punctul meu de vedere nu ține, pentru că rezerva de stat pe gaze ar trebui să fie rezerva așa cum este rezerva de grâu sau de păcură, indiferent de situație, ea este, ea nu se schimbă că undeva a avut loc un accident”, a adăugat Viceprim-Ministrul.

Chișinăul a trecut în luna octombrie printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

 

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală