RLIVE TV despre accidentele care „inundă” Capitala! Bulevardul unde se produc cele mai multe accidente

22 Dec. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Dec. 2021, 15:22 // Actual //  MD Bani

Zicala „Graba strică treaba”, se pare că nu prea are efect asupra unor moldoveni. Iresponsabilitatea de care dau dovadă unii duc adesea la accidente rutiere grave, iar iresponsabili sunt atât șoferii, cât și pietonii deopotrivă. Potrivit datelor statistice ale oamenilor legii, pe parcursul anului curent, doar în municipiul Chișinău s-au produs peste 1 000 de accidente rutiere. În 400 de cazuri au fost implicați și pietonii, iar în consecință, 35 dintre aceștia au decedat. Totodată, aproximativ 1 000 de persoane s-au ales cu răni ușoare sau grave în urma accidentelor, scrie Realitatea.md.

Tragediile rutiere cu implicarea pietonilor se produc, cel mai des, din aceleași motive: oamenii se grăbesc, iar alții nu conștientizează că trebuie să respecte anumite cerințe în traficul rutier, spun ofițerii Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Ofițerii INSP au mers cu prezentatorul „Orei de live cu Traian Stoianov” de la RLIVE TV, pe bulevardul Dacia din Capitală, tronsonul Hristo Botev cu strada Traian, acolo unde se produc cel mai des accidente rutiere cu implicarea pietonilor.

„Statistica arată că în perioada rece a anului crește rata accidentelor, întrucât și lumea este mai agitată. Ne aflăm astăzi pe o stradă unde se produc des accidente rutiere cu implicarea pietonilor. Aici au fost înregistrate aproximativ 35 de accidente rutiere pe parcursul anului curent, iar două persoane, cu părere de rău, au decedat. Ne aflăm în preajma unei treceri pietonale de pe această stradă care se consideră a fi cea mai problematică din tot segmentul acesta de drum, vorbim de bulevardul Dacia acum”, a declarat Vitalie Railean, ofițer INSP.

Nici amenzile nu-i mai sperie pe pietoni, spun cei de la INSP.

„Noi avem o legislație care pedepsește pietonul care se angajează în traversarea neregulamentară a părții carosabile, în privința lui se aplică o amendă, dar nu de fiecare dată pietonii sunt responsabilizați prin aplicarea acestei amenzi. 400 de lei, însă nu toți își învață lecția” a mai adăugat Vitalie Railean, ofițer INSP.

Realitatea.md precizează că pentru a-i responsabiliza pe pietoni, dar și pe conducătorii auto, ofițerii Inspectoratului Național de Securitate Publică informează că vor intensifica activitățile de disciplinare în trafic.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală