Cele mai mari startup-uri din lume: Topul Unicornilor din 2021. Împreună au o evaluare de peste 3.000 miliarde dolari

27 Dec. 2021, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2021, 12:41 // Actual //  Lupu Eduard

Mulți antreprenori încep afaceri în întreaga lume, dar numai cele mai de succes startup-uri noi devin „unicorni”, respectiv companii cu o evaluare de peste 1 miliard de dolari. Începând cu 6 decembrie, în lume există există 943 de startup-uri unicorn la nivel global care împreună sunt evaluate la 3.053 de miliarde de dolari, potrivit CB Insights, citat de economica.net.

Unii unicorni sunt puțin cunoscuţi, însă fac progrese discrete, dar cu impact în domeniul software, al sănătății, al automobilelor și în alte domenii. Altele au devenit deja lideri bine cunoscuți în industrie, cum ar fi producătorul aerospațial SpaceX și dezvoltatorul și editorul de jocuri Epic Games.

Dintre cele 943 de startup-uri unicorn, 35 sunt decacorni (unicorni cu evaluări de peste 10 miliarde de dolari).

Cei mai importanți unicorni din lume își văd în mod constant evaluările schimbându-se pe măsură ce intră în diferite runde de finanțare sau de maturitate.

În decembrie 2021, existau 35 de startup-uri cu o evaluare de peste 10 miliarde de dolari, repartizate în diferite țări și industrii.

Multe dintre cele mai valoroase startup-uri sunt deja giganți în domeniile lor. De exemplu, compania chineză de social media Bytedance este dezvoltatorul din spatele platformei de rețele video Douyin și al versiunii sale internaționale, TikTok, și a acumulat o evaluare de 140 de miliarde de dolari, peste cea a companiei SpaceX deţinută de Elon Musk, evaluată în 2021 la 100 miliarde, după ce în vara anului trecut evaluarea se situa la „doar” 36 de miliarde de dolari.

Compania de servicii financiare și software de plăți Stripe a sărit de la o evaluare de 36 de miliarde de dolari la 95 de miliarde de dolari pe parcursul pandemiei COVID-19. Lista completă aici.

Chiar și nume mai puțin vizibile la nivel global, cum ar fi fintech-ul suedez Klarna (45,6 miliarde de dolari) și platforma australiană de design grafic Canva (40 miliarde de dolari), sunt bine cunoscute în domeniile lor respective.

Urmează în top două companii din SUA pe locurile 6 şi 7 (Instacart şi Databricks), apoi fintech-ul Revolut, cu operaţiuni şi în România (evaluat la 33 miliarde de dolari). Pe poziţiile 9 şi 10 se află alte companii din SUA – Epic Games şi Chimie.

Dar evaluările private nu durează la nesfârșit. Multe dintre ele ajung în cele din urmă să devină publice, cum ar fi producătorul de vehicule electrice și concurentul Tesla, Rivian, care a avut o evaluare de 27,6 miliarde de dolari înainte de a se lista pe NASDAQ.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Rezerva Federală (Fed) a anunțat, miercuri, menținerea nivelului dobânzii de referinţă, în contextul în care „inflația rămâne ridicată”, iar perspectivele economice sunt „incerte”. Politica monetară va fi relaxată când inflația se va stabiliza în jurul țintei de 2,0% – a precizat instituția bancară centrală din Statele Unite.

Fed a anunțat miercuri seară că dobânzile de referinţă rămân în intervalul 5,25%-5,50%.

Rezerva Federală: „Indicatorii recenți sugerează că activitățile economice au continuat să se extindă într-un ritm solid. Ritmul de creare a locurilor de muncă a rămas puternic, iar rata șomajului este scăzută. Inflația a mai scăzut în ultimul an, dar rămâne ridicată. În ultimele luni, nu au mai existat progrese spre obiectivul unei inflații de 2,0%. Comitetul încearcă să obțină un grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen mai lung. (…) Perspectivele economice sunt incerte, iar Comitetul rămâne foarte atent la riscurile inflaționiste.”

Comitetul de politică monetară (FOMC) a declarat că „în ultimele luni, nu s-au înregistrat progrese suplimentare în vederea atingerii obiectivului Comitetului de inflație de 2%”.

Rezerva Federală: „Pentru atingerea acestor obiective, Comitetul a decis menținerea dobânzii fondurilor federale în intervalul 5,25%-5,50%. În analizarea ajustărilor dobânzilor fondurilor federale, Comitetul va evalua atent datele care vor veni, dinamica perspectivelor și echilibrul riscurilor. Comitetul nu va considera că va fi oportună reducerea dobânzii de referință până când nu va avea încredere că inflația se îndreaptă constant spre ținta de 2%.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău