Probabil ţi s-a întâmplat şi ţie să întorci capul involuntar după o maşină prea viu colorată sau una super luxoasă. Specialiştii de la carVertical au realizat, recent, un clasament al modelelor pe care ai prefera să nu le vezi niciodată.
Evident, gusturile nu se discută, însă anumite modele câștigă cu siguranță topul celor mai urâte mașini din toate timpurile.
Covini C6W
Covini C6W deschide topul celor mai urâte mașini. Monstruozitatea cu 6 roți avea un motor decent de 400 de cai-putere iar roțile aveau scopul de a păstra mai bine echilibrul și de a oferi o frânare mai bună.
Totuși, design-ul mașinii nu era deloc atrăgător, având în vedere și asemănarea izbitoare cu un model produs de fabricantul italian Ferrari.
Marcos Mantis
Marcos a fost un producător britanic specializat în mașini sportive. Mașinile lor erau, în general, urâte, dar modelul Mantis a atins apogeul.
Din fericire, a fost produs doar un model, în 1968, și a fost scos din producție destul de repede. Ultima apariție a mașinii a fost în 2008, la Festivalul Vitezei.
Fiat Multipla
Produsă între 1998 și 2010, Fiat Multipla s-a dorit a fi o mașină de familie. Din păcate, doar familia Flintstone s-ar fi simțit bine într-un astfel de automobil. Cu farurile distanțate și capota alungită, Multipla părea în trafic un extraterestru printre pământeni.
De asemenea, forma sa ciudată nu era deloc prietenoasă cu legile fizicii, în special cu aerodinamicitatea.
Hyundai Tiburon
Hyundai Tiburon a avut mai multe denumiri. În Europa era cunoscut drept Hyundai Coupé, în timp ce în SUA și pe alte piețe era numit Hyundai Tiburon. Tiburon înseamnă „rechin” în spaniolă – aveau dreptate creatorii, mașina chiar seamănă cu un rechin urât.
Primele modele fabricate în 1996 au fost declarate un eșec estetic, ulterior sud-coreenii investind mult mai mult în departamentul lor de creație și depășind acest moment greu din istoria companiei.
Nissan Cube
Creatorii Nissan Cube cu siguranță nu și-au bătut capul prea mult nici în privința aerodinamicii, nici în privința frumuseții. Nu este clar ce voia să exprime producătorul japonez prin acest model, dar știm că a reușit să comită o „crimă estetică”. Mașina a fost lansată în 1998 și este produsă și în ziua de azi.
Mașina lansată pe piața din Statele Unite în 2009 a fost multă vreme ținta ironiilor americanilor. Deși a fost lansată și în Europa în 2011, din pricina „succesului” înregistrat, Nissan Cube se mai vinde doar în Japonia. Cum arată? Ca un ardei umplut.
Reliant Robin
Produsă de compania Reliant Motor Company, Robin este o monstruozitate cu trei roți. Reliant Robin arată ca o încrucișare între o mașină, o barcă și o motocicletă. A fost produsă pentru prima dată în 1973 și urma să înlocuiască modelul Reliant Regal.
Austin Allegro
Construită de British Leyland, Austin Allegro nu atrăgea privirile prea mult când a fost produsă pentru prima oară în 1973. Cifrele recente arată că mai există 198 pe drum.
Tata Magic Iris
Tata Magic Iris are o singură problemă: este făcută atât de prost, încât dacă pui frână violent riști să cazi în nas. Totul este în față: motor, pasageri. Deci, dacă nu ai marfă, s-ar putea să dai cu nasul de parbriz.
Pontiac Aztek
Pontiac Aztek este o mașină vândută exclusiv în Statele Unite. Din fericire! Se voia în anii ’90 o mașină inovativă, destinată mersului în excursii cu cortul. Dar design-ul este unul destul de nereușit și controversat. După noi, e cea mai frumoasa mașină dintre cele mai urate.
Ssang Yong Rodius
Acest model poate fi încadrat cu ușurință în topul celor mai urâte mașini realizate în ultimul deceniu. De altfel, a și fost încadrat de către specialiștii britanicii în ale autovehiculelor în TOP 100 cele mai hidoase modele.
Modelul coreean s-a dorit a fi un monovolum – crossover luxos dar și accesibil ca preț de achiziție, însă ideile stilistice care au stat la baza lui au fost vehement criticate de pasionații din lumea auto.
Weber Sportscars
Modelului Weber Sportscars i-a fost dată porecla de Faster One, adică cea mai rapidă. Aceasta a fost încercarea Elveției de a detrona Veyron-ul de pe poziția de cea mai rapidă mașină care putea fi condusă legal pe străzi, în 2008. A câștigat la categoria de cel mai prost design, cu siguranță.
Tartan Prancer
Nu este vorba despre un model de mașină propriu-zis, ci despre un prototip asamblat pentru a fi utilizat în filmul „Vacation”. Producătorii peliculei au ales însă să o promoveze folosindu-se și de acest autoturism cel puțin neobișnuit.
Tartan Prancer ar fi originară din Albania, iar ca și clasă s-ar încadra în cea a MPV-urilor. Design-ul ei atipic a împrumutat elemente de la Toyota Previa și de la Land Rover Discovery.
Potrivit carVertical, acest clasament este unul foarte dinamic, existând mereu loc pentru adăugarea unor noi modele de vehicule, care mai de care mai puțin atrăgătoare.