29 de afaceri vor primi finanțare nerambursabilă pentru ecologizare. 9 întreprinderi sunt din sectorul agroalimentar

30 Dec. 2021, 17:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Dec. 2021, 17:50 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Moldova (ODIMM) susține companiile din Republica Moldova în procesul de adaptare la tendințele globale de integrare a practicilor de afaceri prietenoase mediului înconjurător. Comitetul de coordonare al Programului de ecologizare a ÎMM-urilor a aprobat astăzi, 30 decembrie, 29 de cereri de finanțare nerambursabilă înaintate de companiile care doresc să-și ecologizeze afacerea.

Potrivit informațiile, întreprinderile învingătoare  vor accesa până la 200 mii lei per companie, care constituie până la 70% din suma proiectului investițional. În competiția pentru accesarea granturilor s-au înscris 61 de companii, care au trecut printr-un vast proces de selectare din punct de vedere a eligibilității și sustenabilității acțiunilor de ecologizare a proceselor de lucru sau de prestare a serviciilor.

Suma finanțării nerambursabile oferite  de stat celor  29 de afaceri prin intermediul Programului de ecologizare a ÎMM va constitui circa 4,9  milioane lei. Valoarea totală a investițiilor pentru implementarea acțiunilor de ecologizare asumate de  aceste companii  este de circa 5 milioane lei și crearea a circa 100 locuri noi de muncă.  Proiectele investiționale selectate spre finanțare  țintesc adoptarea practicilor ecologice, din domeniile utilizării responsabile a energiei, a resurselor de-a lungul lanțului valoric, precum și gestionarea materiei prime, reciclarea deșeurilor și reutilizarea acestora.

Genurile de activitate ale companiilor selectate spre finanțare:

  • 11 întreprinderi activează în sectorul serviciilor;
  • 9 întreprinderi  – în sectorul agroalimentar;
  • 9 întreprinderi activează în sectorul industrial.

Acțiunile de ecologizare propuse de companiile  vizeazăepurarea apelor uzate; gestionarea, colectarea și prelucrarea deșeurilor, inclusiv cele din domeniul medical; reducerea consumului de energie prin implementarea sistemelor de recuperare termică; gestionarea resurselor de apă prin instalarea stației de epurare; servicii de certificare ECO și BIO, sisteme de ventilare cu filtrarea aerului, etc.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău