Salariul moldovenilor în 2021 „mâncat” de inflație. Câte miliarde de lei vor încasa la sfârșit de an

31 Dec. 2021, 12:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
31 Dec. 2021, 12:46 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Salariul mediu pe economie ajuns la 9200  de lei, o creștere substanțială față de anul 2020. Însă salariul  net pe care l-a primit un cetățean al Republicii Moldova după ce sunt scoase impozitele a constituit 7600 de lei cu 1000 de lei mai mult față de anul trecut.

Să nu uităm că în anul 2021 avem cea mai mare inflație din ultimii 18 ani. Or creșterea din anul 2021 a fost mâncată de scumpiri. În mediu, salariul cetățenilor a crescut cu 1,3%, însă puterea de cumpărare a rămas practic neschimbată față de anul 2020. În anul 2020 am avut o creștere de 9,4% a salariului”, constată economistul Veaceslav Ioniță în emisiunea „Analize Economice”.

Potrivit lui, în Republica Moldova 25% dintre angajați primesc mai puțin decât media pe economie și au un salariu de sub 4000 de lei. Or, economistul a făcut un exercițiu și a luat 60 000 de persoane care au avut un salariul de 25 mii de lei și 60 000 care au avut o remunerare de 2 890 de lei și a constatat că cei mai săraci primesc de opt ori mai puțini bani față de cei mai bine plătiți angajați.

Dacă ne uităm cetățenii din stânga Nistrului până 2010 – 2012 au avut același salariul. A fost un mic decalaj în 1999 când în dreapta Nistrului s-a depreciat moneda, iar ei au menținut moneda după care au depreciat-o. Din anul 2010 până în 2015 salariul din stânga Nistrului a fost mai mare ca în dreapta Nistrului și a fost de 6455 de lei față de 4 538 de lei. După aceasta a urmat deprecierea monedei ce a dus la diminuarea salariului, iar în 2018, cei din stânga Nistrului, ridivcau 4 406 de lei. În anul 2021 estimăm că salariul mediu în Republica Moldova va fi de 9 200 de lei față de 6 103 de lei. Totuși, puterea de cumpărare a unui leu în stânga Nistrului este mai mare pe fundalul prețului mai mic la gaz, energie electrică și la unele produse decât în Republica Moldova. Din acest motiv cu un 1 leu în Transnistria cumperi cu 20% mai mult față de Republica Moldova”, a menționat Ioniță.

Expertul economic afirmă că veniturile moldovenilor nu se rezumă doar la salariu.

 Cetățenii noștri au activități agricole de unde câștigă bani, au remitențe și alte activități. Să nu uităm că numărul persoanelor ocupate este de 1,1 mil. de persoane, iar numărul salariaților este de 600 mii de persoane. Din acest veniturile populației se ridică cu mult peste cele salariale. Astfel, în anul 2021 veniturile reale ale populației vor ajunge la 155 miliarde de lei cu 19,3 miliarde de lei mai mult față de anul 2020. Din salarii, moldovenii vor încasa 63,3 miliarde de lei, remitențele – 47 miliarde de lei, pensiile și îndemnizațiile – 27 miliarde de lei, din activități agricole – 16 miliarde de lei”, a conchis Ioniță.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău