Bursele europene au închis joi în urcare. Sectorul tehnologiei a înregistrat cele mai mari creșteri

31 Dec. 2021, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
31 Dec. 2021, 13:12 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Indicele paneuropean STOXX 600 a urcat cu 0,3%, fiind în creştere pentru a doua săptămână consecutivă, cele mai mari creşteri fiind înregistrate de sectorul tehnologiei, asistenţa medicală şi acţiunile companiilor de călătorie.

Majoritatea burselor europene, inclusiv indicii DAX din Germania, CAC 40 din Franţa, IBEX din Spania şi FTSE 100 din Londra, sunt pe cale să înregistreze câştiguri pentru a doua săptămână consecutiv. Cu toate acestea, riscurile unor decizii ferme ale băncilor centrale cu privire la creşterea presiunilor inflaţioniste şi preocupările persistente cu privire la un salt recent al cazurilor globale Omicron au limitat câştigurile, scrie money.ro.

Banca Centrală Europeană este aproape de a-şi îndeplini ţinta de inflaţie de 2% pe termen mediu şi poate anula stimulentele mai repede decât era planificat, dacă creşterea preţurilor continuă să depăşească aşteptările, a declarat şeful băncii centrale olandeze, Klaas Knot, unui ziar german.

”Traderii continuă să ignore ştirile despre numărul în creştere al pacienţilor cu varianta Omicron… Este îngrijorător faptul că numărul de cazuri este mare, dar ratele scăzute de spitalizare determină starea de spirit pe pieţe”, a spus David Madden, analist la Equiti Capital.

Indicele spaniol IBEX a crescut cu 0,5%, chiar dacă datele semnal au arătat că preţurile de consum din Spania au crescut în decembrie cu 6,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cel mai rapid ritm anual al inflaţiei din 1989.

Indicele UBEX a consemnat performanţe inferioare regiunii în 2021, cu un avans de aproape 8%, în comparaţie cu creşterea de 22% a STOXX 600.

Indicele francez CAC 40 a crescut cu 29,2% până în prezent, eclipsând câştigurile STOXX 600, susţinut de speranţele unei redresări economice, care au stimulat acţiunile producătorilor de bunuri de lux, chiar dacă perspectiva pentru cererea din Asia rămâne sumbră în noul an.

Mai multe burse europene vor fi închise vineri, inclusiv cele din Italia, Germania şi Spania, în timp ce bursele din Paris şi Londra vor avea program scurt în ultima zi din an.

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 06:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 06:04 // Actual //  Lupu Eduard

​Jurnalistul de investigații bulgar Christo Grozev, investigatorul principal pentru Rusia al grupului, afirmă că este nevoit să se mute din Austria din cauza amenințării pe care o reprezintă serviciile secrete ruse în această țară, relatează The Moscow Times.

El a anunțat acest lucru într-un interviu acordat cotidianului vienez Falter.

„Suspectez că în oraș există mai mulți agenți, informatori și acoliți ai rușilor decât polițiști”, a afirmat el cu privire la capitala austriacă.

El a mai spus că a fost nevoit să își anuleze întoarcerea în Austria după ce mai multe surse ale sale din comunitatea de informații i-au spus că ar fi în pericol dacă face acest lucru. În prezent el se află într-o vizită în Statele Unite.

Jurnalistul bulgar a locuit de aproape 20 de ani la Viena, unde beneficia de protecţia serviciilor de securitate austriece.

Investigațiile de anvergură la care a participat Christo Grozev

În calitate de investigator principal pentru Rusia, Grozev a jucat un rol esențial în anchetele despre presupusa implicare a serviciilor secrete ruse în otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a opozantului rus Alexei Navalnîi în timpul unui zbor în Siberia.

El a participat, de asemenea, la investigaţiile care au identificat doi militari ruşi care ar fi avut legătura cu doborârea în 2014 a unui avion al Malaysia Airlines în estul Ucrainei, în care au murit 298 de persoane.

În luna noiembrie a anului trecut Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în doborârea avionului. Alături de acesta au mai fost condamnați un fost agent de informații rus și un alt lider al separatiștilor din estul Ucrainei.

Este puțin probabil ca vreunul dintre ei să fie vreodată extrădat de Rusia justiției olandeze.

Jurnalistul bulgar a fost dat în urmărire de Rusia în timp ce locuia în Austria

Grozev a fost dat în urmărire de Rusia în data de 26 decembrie a anului trecut, o măsură despre care afirmă că Moscova nu a justificat-o în vreun fel.

„Încă nu am nicio informaţie cu privire la motivul pentru care sunt căutat, iar singura explicaţie vine de la agenţia de presă de stat RIA Novosti, care susţine că aş fi răspândit ştiri false despre armata rusă”, a declarat el într-un interviu acordat la începutul acestui an.

El a afirmat însă că a fost inclus probabil pe lista neagră a Kremlinului după ce în una din anchetele sale recente i-a identificat pe cei 33 de militari ruşi care ghidează rachetele lansate împotriva unor ținte civile din Ucraina.

Autoritățile ruse au interzis site-ul de investigații Bellingcat la jumătatea lunii iulie, măsură ironizată de fondatorul său la momentul respectiv din moment ce el nu are niciun fel de prezență juridică sau financiară în Rusia.

„În acest caz, problema protecţiei mele depăşeşte interesul meu personal, pentru că, pentru prima oară, o lege destinată cetăţenilor ruşi se aplică cetăţenilor din alte ţări, în special celor din Uniunea Europeană. Aceasta ar fi fără precedent şi ar reprezenta o mare ameninţare pentru toţi jurnaliştii”, a adăugat el.

În cadrul aceluiași interviu el a denunțat și infiltrarea agențiilor de informații ruse în Bulgaria.

„Este periculos pentru mine să merg pe jos prin Plovdivul meu natal (al doilea oraş ca mărime din Bulgaria) sau să mă plimb pe malul mării. Sunt mai relaxat cu familia mea în ţara în care mă aflu”, afirma el la momentul respectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău