VIDEO „La început erau doar șase oameni”. Află istoria de succes a Ludmilei Dimitrachi. În ce a investit?

04 Ian. 2022, 16:12
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
04 Ian. 2022, 16:12 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Să deschizi o afacere cu bani puțini, să o dezvolți în timp și să atragi și investiții – este un lucru real chiar și în Moldova. A demonstrat-o Ludmila Dimitrachi, o antreprenoare din Alexăndreni, raionul Sîngerei, care a reușit să-și pună pe picioare o afacere cu colțunași în localitatea de baștină, în timp ce alte fabrici din regiune și-au pus lacăt la uși.

Ludmila a pornit afacerea de la zero, neavând sume enorme de bani, iar tot ce achiziționa era din creditele pe care le contracta. Nici angajați mulți nu avea, iar cei apropiați îi erau mereu aproape la propiu.

„La început erau doar șase oameni. Mama, tata, eu, fiul și încă alte două femei care au fost angajate… Când am pornit afacerea utilaje nu aveam, ele costau foarte scump, nu ieșeam din credite…”, declară antreprenoarea.

De-a lungul anilor afacerea a început să dea roade, iar vânzările au început să crească simțitor. Mai mult, zeci de familii din Alexăndreni, dar și din comunele din vecinătate s-au ales cu un loc de muncă acasă, după ce ani la rând au fost în străinătate.

„La început trei tone pe lună produceam, acum șase tone pe zi. Avem 50 de oameni”, mai susține Ludmila Dimitrachi.

Antreprenoarea și-a modernizat întreprinderea de producere a colțunașilor cu carne cu suportul fondurilor Uniunii Europene, oferite prin inițiativa „Femeile în afaceri” și prin proiectul de eficiență energetică finanțat de BERD și UE.  Pe lângă sprijinul financiar, femeia de afaceri a beneficiat de mentorat pentru dezvoltarea strategiei de marketing și accesarea piețelor europene în cadrul proiectului UE „Suport pentru Infrastructura Calității în context ZLSAC în Republica Moldova”.

„Am primit foarte mare sprijin, anume ce ține de consulting. Eu sunt convinsă că la noi în Moldova este posibil de deschis o afacere, de lucrat. Dorință să fie”, a precizat Ludmila Dimitrachi, directoarea Creativ-Nord SRL.

În 2020, în perioada pandemiei, antreprenorii moldoveni au primit sprijin în valoare de peste 176 de milioane, cu aproape 20% mai mult față de 2019.

Acest material este produs în cadrul Campaniei „Descoperă Echipa Europa”, realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene de către proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

Rubla slabă și nerespectarea plafonului prețului petrolului au aproape dublat veniturile bugetului de petrol și gaze.

În aprilie, acestea s-au ridicat la 1,23 trilioane de ruble, a raportat Ministerul Finanțelor de la Moscova, inclusiv 1,05 trilioane de ruble — veniturile din petrol, calculate de Bloomberg. Veniturile din petrol și gaze au fost cu aproape 90% mai mari decât cu un an mai devreme, iar veniturile din petrol au fost de peste două ori mai mari decât în ​​aprilie 2023 (497 miliarde RUB).

Acesta este rezultatul creșterii prețului petrolului și al unui curs de schimb mai mic al rublei. În aprilie, taxele au fost plătite pe baza de 70,34 dolari pe baril de Urali și un curs de schimb de 91,7 ruble/dolar față de 48,67 dolari/baril și 70,09 ruble/dolar cu un an mai devreme. Totalul este de aproape 90%.

O astfel de creștere rapidă se datorează în mare măsură efectului de bază. Începutul anului trecut a fost catastrofal pentru buget: după introducerea unui plafon de preț, cotațiile Uralului au scăzut sub 50 de dolari pe baril, iar veniturile bugetului de petrol și gaze au scăzut cu aproape jumătate. După aceasta, autoritățile au limitat reducerea petrolului rusesc la referința Brent pentru calcularea taxelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău