Într-o postare pe Facebook, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a postat o fotografie în care a amintit de invaziile Rusiei din ultimii 30 de ani, cele din Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.
Ambasadaa SUA la Bucureşti a întrebat retoric „Vedeţi un tipar aici? Cine este agresorul”.
Rusia a invadat Republica Moldova în 1991-1992… şi nu a mai plecat. Rusia a invadat Georgia în 1991-1993 şi apoi în 2008… şi nu a mai plecat. Rusia a invadat Ucraina în 2014… şi nu a mai plecat. Vedeţi un tipar aici? Cine este agresorul?” a scris Ambasada americană la Bucureşti pe Facebook, scrie mediafax.ro.
Această postare vine la două zile după ce Statele Unite şi Rusia s-au întâlnit la Geneva cu privire la negocierile de securitate din estul Europei.
Au fost discuţii sincere şi directe”, a declarat subsecretarul de Stat american Wendy Sherman, care a condus delegaţia Statelor Unite. „Am prezentat o serie de idei prin care ambele ţări pot acţiona în sensul intereselor de securitate şi pentru îmbunătăţirea stabilităţii strategice. Statele Unite au propus o nouă întâlnire, pentru a discuta mai detaliat aceste teme bilaterale”, a precizat Wendy Sherman, conform cotidianului Le Figaro.
Delegaţia Rusiei a insistat pentru primirea de garanţii de securitate din partea NATO şi a dat asigurări că nu Rusia nu va ataca Ucraina. „Le-am explicat colegilor noştri americani că nu avem nicio intenţie de a ataca Ucraina. Nu există niciun motiv de escaladare a crizei din acest punct de vedere”, a declarat Serghei Riabkov, potrivit agenţiei Sputnik.
Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, acuzând că aceste sisteme pot fi utilizate inclusiv în scop ofensiv. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din ţări precum Iranul.
Rusia va mai avea două întruniri în această săptămână, cu NATO la Bruxelles şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa(OSCE) la Viena, pentru a discuta despre garanţiile de securitate şi criza din Ucraina.