Pierderi uriașe de zeci de milioane de metri cubi de apă pe an. Topul localităților unde se pierde apa pe drum

18 Ian. 2022, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Ian. 2022, 15:31 // Actual //  Lupu Eduard

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, astăzi, 18 ianuarie 2022, în ședință publică, modificarea Regulamentului cu privire la stabilirea și aprobarea, în scop de determinare a tarifelor, a consumului tehnologic și a pierderilor de apă în sistemele publice de alimentare cu apă.

În top, localitățile cu cele mai mari pierderi de apă sunt: Edineț unde se pierde 76% din apa întreprinderi, Bălți – 59% și Chișinău – 33%.

Pentru anul 2020 în comparație cu anul 2019 consumul tehnologic și pierderile de apă în sistemele publice de alimentare cu apă (CTP) s-a redus cu 4,01 %, iar în comparație cu anul 2018 CTP totale s-au redus cu 4,76%.

Deși în anul 2020 consumul și pierderile s-au redus la moment sunt anumite probleme în sector care necesită intervenție din partea statului. Este vorba de nejustificarea de către operatori prin dovezi a consumurilor tehnologice și a pierderilor de apă în procesele tehnologice de captare, tratare, transportul și distribuția apei către consumatori, imposibilitatea determinării volumelor reale de apă pierdute în urma producerii avariilor și inacțiuni din partea titularilor de licențe în ceea ce ține de eficientizarea proceselor tehnologice de captare, tratare, transportul și distribuția apei către consumatori în aducțiuni, rețelele de transport și de distribuție a apei.

Regulamentul aprobat de ANRE are drept scop stabilirea modalității unice de calculare şi aprobare a consumurilor tehnologice şi a pierderilor de apă în sistemele publice de alimentare cu apă şi de canalizare, volume de apă care vor fi luate în considerare la determinarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate. Documentul a fost completat cu norme concrete ce țin de stabilirea unor proceduri clare necesare pentru evidența și justificarea consumurilor tehnologice în procesele de captare, tratare, pompare, transportare, distribuție a apei către consumatori și a pierderilor de apă în rețelele publice de alimentare cu apă. Hotărârea aprobată prevede termene concrete pentru elaborarea și implementarea de către operatori a unor proiecte de optimizare a cheltuielilor și a consumurilor tehnologice de apă. Aplicarea modificărilor va duce la descreșterea consumurilor tehnologice și a pierderilor de apă din rețelele publice de alimentare cu apă și atingerea unor consumuri tehnologice și pierderi de apă care vor sta la baza determinării tarifelor care reflectă cheltuielile minime justificate ale operatorilor.

Realitatea Live

25 Sept. 2024, 16:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2024, 16:45 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat recent că sistemul energetic al Republicii Moldova funcționează eficient, având capacitatea de a obține energie electrică atât din stânga Nistrului, cât și din Uniunea Europeană. „Diversificarea surselor de energie s-a realizat, iar acum putem sta liniștiți în privința furnizării de energie electrică”, a subliniat Parlicov.

Parlicov a menționat că, deși toată lumea așteaptă stabilitatea sau scăderea prețurilor, nu totul depinde de guvern. „Facem tot posibilul pentru a aduce energia la cel mai bun preț. De aceea, unul dintre motivele pentru care menținem contractul cu MGRES este asigurarea unei surse constante și competitive de energie”, a adăugat el.

În prezent, Chișinăul cumpără aproximativ 80% din necesarul său de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, la un preț de 66 de dolari pe MWh. De asemenea, consumatorii Premier Energy plătesc 2,34 lei per kWh, în timp ce tarifele pentru cei din nordul țării ajung la 2,81 lei per kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău