Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un apartament în 2022

18 Ian. 2022, 18:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Ian. 2022, 18:05 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Piața serviciilor imobiliare a fost una dintre cele mai afectate în perioada pandemiei de COVID – 19, acest lucru reflectându-se inclusiv asupra cifrelor de vânzări, care au căzut subit. Cu toate acestea, începând cu anul 2021, vânzarea și cumpărarea bunurilor imobile a cunoscut un avânt puternic, provocat considerabil de nevoia oamenilor de a se simți în siguranță și de a avea în proprietatea bunuri care nu se vor devaloriza în timp. Care sunt pronosticurile pieței imobiliare în 2022 și ce trebuie să știi înainte să procuri un apartament, află din rândurile ce urmează.

1. Prețurile la bunuri imobile vor crește considerabil

Dacă în 2021, prețurile au crescut cu 20% față de anul precedent, în acest an se vehiculează cifra de 10-15% creștere a costului inițial. Acest lucru se explică prin câțiva factori cruciali:

  • Lipsa considerabilă a forței de muncă calificate – din ce în ce mai puțin specialiști se angajează în sfera construcțiilor;
  • Cererea mare și ritmul rapid de construire și dare în exploatare.

2. Trebuie să alegi corect sectorul în care vrei să trăiești

Acest criteriu universal ține nemijlocit de investiția pe care urmează să o faci, pentru că o locuință luată în credit pe termen lung trebuie să aibă o amplasare comodă față de cele mai importante zone ale infrastructurii, de la accesul la drumuri naționale și până la posibilitatea de a duce copilul la o școală bună în imediata vecinătate. În plus, acesta trebuie să fie amplasat în apropierea celor mai confortabile noduri stradale, astfel încât să poți lua transportul public fără a cheltui sume exorbitante pe combustibilul automobilului personal.

3. Cu câte camere să fie și ce planimetrie să aibă

Dacă ai luat un credit pentru apartament și ai decis să alegi o locuință impecabilă din toate punctele de vedere, atunci nu uita să acorzi atenție unui aspect vital: planimetria și planificarea spațiului locativ. Acest lucru ține de două momente importante:

  • Utilizarea eficientă a metrilor pătrați – nu ți-ai dori o locuință cu multe spații moarte pe care nu le poți folosi în deplinătatea lor;
  • Designul și funcționalitatea fiecărui metru pătrat – se consideră că o planimetrie bună ține de repartiția corectă a fiecărui metru pătrat pe care îl poți include în design unitar. Cu cât designul va putea acoperi mai mulți metri pătrați, cu atât va fi mai ușor pe viitor să folosești spațiul disponibil.

4. Optează pentru un bloc nou, cu izolare termică și energetică corespunzătoare

Anul 2022 a început cu o puternică criză energetică și cu un boom al prețurilor la agentul termic, respectiv decizia de a cumpăra un apartament, prin credit ipotecar, de exemplu, trebuie să încline balanța spre un bloc locativ nou. Izolarea termică corectă, integrarea termostatelor în sistemul de încălzire, toate aceste elemente te vor ajuta să economisești considerabil.

Nu știi de unde să iei bani pentru un apartament? Problema se rezolvă cât ai zice pește! Acum Zoom Credit îți oferă 75% din valoarea viitoarei locuințe, iar contribuția ta e de doar 25%. Ce mai aștepți? Alege Zoom Credit și asigură-ți un viitor stabil, începând cu azi!

P.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău