Germania caută lucrători: economia încetinește dramatic! Vrea să atragă anual 400.000 de muncitori calificați străini

21 Ian. 2022, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Ian. 2022, 09:19 // Actual //  MD Bani

Noul guvern de coaliție din Germania dorește să atragă anual 400.000 de muncitori calificați din străinătate pentru a face față atât dezechilibrului demografic, cât și deficitului de forță de muncă în sectoare cheie, care riscă să submineze redresarea după pandemia de coronavirus.

„Deficitul de lucrători calificați a devenit atât de grav până acum încât încetinește dramatic economia noastră”, a declarat Christian Duerr, liderul parlamentar al partidului co-guvernamental Democrații Liberi. „Putem ține sub control problema forței de muncă în curs de îmbătrânire doar printr-o politică modernă de imigrație. Trebuie să atingem cât mai repede posibil pragul de 400.000 de lucrători calificați din străinătate”, a adăugat Duerr.

Social-democrații cancelarului Olaf Scholz, libertarienii de la FDP ai lui Duerr și ecologiștii de la Verzi au convenit în acordul lor de coaliție asupra unor măsuri precum un sistem de puncte pentru specialiștii din țări din afara Uniunii Europene și creșterea salariului minim național la 12 euro (13,60 dolari) pe oră pentru a face mai atractivă munca în Germania.

Institutul Economic German, favorabil angajatorilor, estimează că forța de muncă se va reduce cu peste 300.000 de persoane în acest an deoarece sunt mai mulți angajați în vârstă care se pensionează decât tineri care intră pe piața muncii.

Se preconizează că acest decalaj se va mări la peste 650.000 în 2029, lăsând un deficit acumulat de persoane de vârstă activă în 2030 de aproximativ 5 milioane de persoane. Numărul germanilor care au un loc de muncă a crescut la aproape 45 de milioane anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus.

După decenii de rate scăzute ale natalității și de migrație inegală, o forță de muncă în scădere reprezintă o bombă cu ceas demografică și pentru sistemul public de pensii din Germania, în care mai puțini angajați sunt împovărați cu sarcina de a finanța pensiile unei mase tot mai mari de pensionari care se bucură de o speranță de viață mai mare.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO