Poziția fermă a Chișinăului în privința Uzinei Metalurgice. Gavrilița: Am acționat în interesul național

26 Ian. 2022, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Ian. 2022, 17:13 // Actual //  bani.md

Am acționat conform interesului național, care prevede protejarea pieței Republicii Moldova și crearea de oportunități în dreapta Nistrului, a declarat premierul Natalia Gavrilița în legătură cu suspendarea importului de metale uzate în stânga Nistrului la Uzina Metalurgică de la Râbnița și reluarea livărărilor în Republica Moldova.

Avem investitori și sunt gata să investească în prelucrarea metalelor în dreapta Nistrului. Or, importurile de metale au anumite cerințe, trebuie să corespundă legislației naționale care să prevadă autorizări de mediu și alte instrumente care sunt la dispoziția Guvernului. Nu putem vorbi doar de interesele din stânga Nistrului”, a explicat Gavrilița.

În ceea ce privește autorizarea importurilor, premierul a spus ferm că, „dacă vom acces și vom putea verifica, vom putea lua decizii în privința unor autorizări sau documente care țin de autoritățile Republicii Moldova dacă nu, atunci nu”.

În prezent, Uzina Metalurgică este în impas. Din luna noiembrie, Uniunea Europeană nu mai exportă deșeuri de metale la Uzina din Râbnița, ceea ce ar putea duce la falimentul ei în scurt timp. Uzina importă de pe piața UE circa 70% din cantitatea necesară.  În luna septembrie, din România – stat UE, uzina a adus 42 de mii de tone, iar în octombrie – 44 de mii de tone de fier uzat, cantități ce îi permit în prezent să funcționeze, având încă stocuri.

Tiraspol vrea ca autoritățile de la Chișinău să-l ajute în discuțiile cu Uniunea Europeană pentru a le permite importul și exportul din metal uzat. Decizia UE de a interzice această activitate vine în baza legăturii cu nerespectarea normelor ecologice. Această decizie a avut consecințe clare atât asupra Republicii Moldova, cât și asupra Belarusului.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!