Azerbaidjanul anunță că poate salva Europa de măciuca Gazpromului

02 Feb. 2022, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Feb. 2022, 13:18 // Actual //  bani.md

Azerbaidjanul este pregătit să furnizeze Europei gaze de urgență, a declarat ambasadorul Azerbaidjan în Regatul Unit, Elin Suleymanov, scrie publicaţia News.Az din Azerbaidjan, citând Bloomberg.

Dacă există o nevoie urgentă, așa cum am văzut în Turcia, unele volume, desigur, ar fi puse la dispoziție”, a spus Suleymanov într-un interviu la Londra.

Azerbaidjanul poate produce mai mult gaz și își poate extinde Coridorul Sudic de gaz. De asemenea, poate canaliza fluxurile din Turkmenistan, deoarece cele două națiuni sunt pregătite să dezvolte câmpul Dostlug în Marea Caspică, a spus ambasadorul.

Nu ne uităm la securitatea energetică și la potențiala extindere și creșterea volumelor printr-o criză pe termen scurt, nu poți reuși cu mandate pe termen scurt. Este un plan pe termen lung, este un proces, nu este ca și cum cineva apare și spune: Dă-mi mai mult gaz”, a adăugat el.

Coridorul Sudic de gaze, care este compus din Shah Deniz 2, extinderea conductei din Caucazul de Sud, conducta de gaz natural Trans Anatolian (TANAP) și conducta Trans Adriatică (TAP) a devenit complet operațional la 31 decembrie 2020.

Un total de 8,1 miliarde de metri cubi de gaze au fost transportați prin TAP între 31 decembrie 2020 și 31 decembrie 2021. TAP a furnizat 6,8 miliarde de metri cubi Italiei și 1,2 miliarde de metri cubi Greciei și Bulgariei.

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 09:47 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de energie electrică, iar situația ar putea deveni și mai gravă în primăvară, când centralele electrice de termoficare (CET) își vor reduce activitatea, a avertizat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„În prezent, producem doar 300-350 MW de energie pe teritoriul Republicii Moldova, dar consumul ajunge la 900 MW în orele de vârf, dimineața și seara. Deficitul de 550-600 MW este acoperit prin importuri. După sezonul de încălzire, acest deficit va crește, iar Moldova va trebui să cumpere energie la prețuri de avarie, între 250 și 350 de euro pe MW, sau să treacă la deconectări planificate”, a declarat Tofilat.

Expertul a subliniat necesitatea identificării unor soluții rapide pentru a evita o criză energetică profundă. Este vorba de centrale electrice modulare și mobile: „Este nevoie să căutăm și să aducem de urgență turbine pe gaz, care pot produce 30-35 MW fiecare. Acestea ar putea fi închiriate sau achiziționate”. Ucraina face deja acest lucru, iar noi ar trebui să urmăm acest exemplu. Lipsa unor măsuri urgente ne va aduce fie la creșteri mari ale tarifelor, fie la deconectări de curent”.

Tofilat s-a arătat dezamăgit că subiectul nu a fost abordat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate:

„Mă așteptam ca la CSS să se discute această problemă și să se ia decizii concrete pentru a evita o criză energetică. Nu este o glumă, riscurile sunt reale și trebuie tratate cu maximă seriozitate.”

Tarifele la energia electrică au fost majorate în data de 3 ianurie. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei. Locuitorii din nordul țării achită tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală