Moldova – condamnată la sărăcie. Taxe pipărate la înființarea afacerilor

04 Feb. 2022, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Feb. 2022, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Înființarea unei afaceri este visul fiecăruia care vrea să facă business. Pe lângă investiția de timp necesară pentru a crea o afacere, există adesea o cerință de capital considerabilă. O afacere nouă necesită plata taxelor pentru licențiere, permise și aprobări, iar multe guverne au, de asemenea, cerințe minime de capital disponibil.

Din punct de vedere a costurilor, accesibilitatea de a începe o afacere este extrem de dependentă de loculul în care vă aflați. Unele țări au costul pornirii afacerilor extrem de scăzut pentru a încuraja activitatea economică. Alții au taxe mari sau aproape inaccesibile pentru a proteja afacerile existente sau pur și simplu pentru a profita de spiritul antreprenorial.

VisualCapitalist a analizat costul înființării afacerilor în 190 de țări ale lumii. Este vorba de înregistrarea unui SRL de dimensiuni mici și mijlocii în cele mai mari orașe.

Cele mai ieftine regiuni pentru începerea unei afaceri includ Asia Centrală și Africa.

Dar cele mai ieftine țări pentru un nou startup sunt Venezuela, Rwanda și Slovenia. În timp ce primq are taxe care totalizează doar 0,21 USD, atât Rwanda, cât și Slovenia nu au taxe pentru noile afaceri, deși Slovenia are o cerință de capital de 7.500 EUR.

Țările scumpe pentru începerea afacerilor sunt, de asemenea, răspândite în întreaga lume. Există unele în Europa, inclusiv Italia la 4.876 USD și Austria la 2.475 USD, precum și în America, inclusiv Surinam -3.030 USD și Ecuador la 1.630 USD.

Cele mai scumpe țări, însă, sunt în mare parte în Orientul Mijlociu. Acestea includ numărul 1 din Emiratele Arabe Unite la 7.444 USD, Qatarul nr. 4 la 3.952 USD și Libanul numărul 6 la 2.855 USD.

Fără a include țările cu date lipsă, cele mai accesibile țări pentru a începe o afacere includ Regatul Unit, Danemarca și Irlanda din Europa, Coreea de Sud în Asia de Est și Noua Zeelandă în Oceania. Costurile de pornire în fiecare variază de la doar 1%-2% din venitul lunar.

Imaginea este similară în America, unde Chile și Canada au cele mai mici taxe relative la 2% și, respectiv, 5% din venitul lunar. Chiar și SUA, care are un cost decent de mare de 725 USD pentru începerea unei afaceri, este relativ accesibilă la 16% din venitul lunar.

Republica Moldova este accesibilă pentru înființarea afacerilor. Costul de este de doar 76 USD, iar taxele constituie 24% din venitul lunar.

La accesibilitatea deschiderii afacerilor, Republica Moldova este în rând cu Federația Rusă, Bulgaria, Mozambic

Înființarea unui start-up este mult mai accesibilă în România, care are costul de 38 USD, iar taxele se ridică la 5% din venitul lunar.

Unele dintre cele mai puțin accesibile țări se află în Orientul Mijlociu și America Centrală. Haiti și Surinam au costuri de pornire care reprezintă 1.403% și 1.114% din venitul lunar, în timp ce Yemenul are rate de accesibilitate de 1.070%.

Dar cele mai puțin accesibile țări sunt în Africa. Multe țări de pe continent au costuri de pornire care reprezintă mai mult de 100% din venitul lunar, dar Republica Congo și Republica Centrafricană au rate de accesibilitate de 2.546% și, respectiv, 1.455% din venitul lunar.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău