Gazul aprinde guvernarea. Grosu iese la atac: Metanul a devenit deja un instrument de presiune politică

14 Feb. 2022, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Feb. 2022, 11:45 // Actual //  bani.md

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, într-un interviu pentru Digi24.ro, în contextul semnării acordurilor de colaborare pentru securitate energetică între guvernele Republicii Moldova și României, că „gazul a devenit un instrument de presiune politică nu doar în raport cu Republica Moldova, ci cu toată Europa”.

Republica Moldova s-a confruntat în ultimele luni cu o criză a gazelor din cauza companiei Gazprom, care a solicitat autorităților de la Chișinău să achite datorii istorice pentru contractul de livrare. Pentru iarna viitoare, susține Igor Grosu, guvernul de la Chișinău trebuie să colaboreze cu cel de la București pentru a se asigura că situația nu se va repeta.

Eu pot să vă spun foarte clar că gazul a încetat a fi doar un produs comercial. Și gazul a devenit deja un instrument de presiune politică nu doar în raport cu Rep. Modova, cu toată Europa. Lucrul ăsta deja toată lumea îl înțelege”, a explicat Grosu.

Președintele Parlamentului indică asupra schimbării atitudinii Gazpromului în raport cu Republica Moldova.

S-a schimbat odată cu noua guvernare de la Chișinău. După ce în iunie, iulie, anul trecut, Partidul Acțiune și Solidaritate au obținut un scor fără precedent, 63 de locuri în Parlament, atitudinea s-a schimbat. (…) Ceea ce facem noi este să sporim securitatea energetică și chiar cu o săptămână în urmă am modificat legislația care stabilește că țara trebuie să aibă cel puțin doi furnizori. La moment noi avem un singur furnizor”, a mai spus Grosu.

Presa occidentală a data de înțeles că Republica Moldova ar putea beneficia de un preț preferențial, dacă  ar renunța la unele idei geopolitice.

Noi am spus de fiecare dată că integrarea europeană este obiectivul nostru. Și am rugat de fiecare dată să fie apreciată consecvența noastră. Mai mult decât atât, nu este decât vectorul pe care clasa politică de la Chișinău – sau majoritatea parlamentară – l-a ales. L-au ales cetățenii și nu la o diferență de câteva sutimi sau zecimi de voturi”, a punctat Grosu.

Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

Realitatea Live

08 Mai 2025, 17:05
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
08 Mai 2025, 17:05 // Uncategorized //  Ursu Victor

Cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, guvernele statelor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au anunțat plăți unice pentru veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit unei analize realizate de The Moscow Times, Rusia oferă una dintre cele mai mici compensații – doar 80.000 de ruble (circa 820 de euro), de 10,5 ori mai puțin decât Uzbekistanul sau Kazahstanul.

Veteranii din Republica Moldova vor primi 30.000 de lei, echivalentul a aproximativ 140.700 de ruble, de două ori mai mult decât suma alocată de autoritățile ruse, în condițiile în care în țară mai trăiesc doar 25 de veterani.

Topul plăților în CSI:
Kârgâzstan: 936.000 ruble
Uzbekistan: 846.000 ruble (~10.000 USD)
Kazahstan: 841.600 ruble (~5 milioane tenge)
Tadjikistan: 197.000 ruble
Moldova: 140.700 ruble
Belarus: 135.000 ruble
Azerbaidjan: 120.000 ruble
Rusia: 80.000 ruble
Armenia / Ucraina: 0 ruble (nu se acordă plăți cu ocazia zilei de 9 mai)

În Rusia trăiesc încă aproximativ 7.000 de veterani. Pe lângă plata unică din partea guvernului federal, 71 de regiuni au aprobat compensații suplimentare, variind de la 10.000 la 2 milioane de ruble.

Republica Saha (Iakuția): 2 milioane ruble / veteran (doar 9 veterani în viață)
Briańsk, Kaluga și Samara: 1 milion ruble
Daghestan: 500.000 ruble
Crimeea: 400.000 ruble

În contrast, Samara oferă 2 milioane de ruble contractanților care merg la război în Ucraina, dublu față de veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial.

În unele regiuni rusești, în loc de bani, veteranii vor primi pachete cadou, inclusiv ceainice, plăpumi, pături, produse alimentare, cum ar fi conserve de pește, salam și dulciuri, notează publicația Verstka.

Potrivit unui acord semnat în 1994 de 12 foste republici sovietice, aceste state s-au angajat să acorde anual ajutoare materiale veteranilor și să le recunoască reciproc statutul și beneficiile. Totuși, Ucraina a ieșit oficial din acest acord în 2024, iar Armenia nu oferă plăți speciale de 9 mai, ci doar o majorare lunară a pensiei veteranilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA