Cutremur la Consiliul Concurenței! Noul director declară război cartelarilor și abuzatorilor care adună milioane

16 Feb. 2022, 11:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Feb. 2022, 11:21 // Actual //  bani.md

Alexei Gherțescu, noul director desemnat la șefia Consiliul Concurenți anunță că urmează să investigheze acordurile anticoncurențiale și înțelegerile de cartel. De asemenea, susține că, imediat ce va fi numit de Parlament, va trece la analiza tuturor dosarelor și de ce sunt tergiversate.

Provocarea la Consiliul Concurenței e capacitatea de a investiga acordurile anticoncurențiale. Vom avea de lucrat la procesele care sunt în derulare și care sunt problemele cu care se confruntă instituția, obstacolele în investigarea eficientă a abuzurilor”, a explicat Gherțescu în cadrul audierilor de la Comisia economie, buget și finanțe.

Candidatul spune că pe parcursul ultimilor ani Consiliul Concurenței a fost criticat pentru pasivitatea cu care reacționa la neregulile sesizate privind practicile anticoncurențiale.

Vom analiza de ce s-a întâmplat acest lucru. Dacă e vorba de capacități, atunci vom miza pe sprijinul partenerilor de dezvoltare. Criticile uneori sunt bine meritate, iar alte ori societatea nu știe cu ce se ocupă instituția. De aceea, voi comunica cu societatea, dar și cu Guvernul și Parlamentul”, a punctat Gherțescu.

Referindu-se la comasarea Consiliului Concurenței cu ANRE, Gherțescu a spus că e un proces dificil și complex. „Nu există un model universal de comasare. Fiecare țară are modelul său. Sunt foarte multe state unde instituțiile au lucrat împreună după au fost divizate. Sunt benefici și riscuri. Este prea devreme să discutăm care este soluția optimă pentru Republica Moldova. Trebuie să vină ANRE cu viziunea sa dar și alte instituții.

Alexei Gherțescu la funcția de șef al Consiliului Concurenței a fost audiat astăzi, 16 februarie, în cadrul Comisie economiei, buget și finanțe. Candidatura sa urmează să fie aprobată de Parlament.

Gherțescu este avocat de profesie, specializat în dreptul afacerilor și are o pasiune aparte pentru dreptul concurenței. Sunt sigur că va face față. Are experiență internațională, inclusiv în organizații internaționale.

Fostul director Marcel Răducan care a demisionat în august 2021 a fost numit pe timpul guvernării PD. Pe parcursul activității sale, Marcel Răducan a fost criticat, pentru lipsă de atitudine în raport cu atribuțiile directe pe care le are și a inacțiunii pe anumite subiecte ce țin de majorări de prețuri la carburanți, înțelegeri de cartel.

 

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO