Un miliardar luptă cu McDonald’s. Cere companiei să nu mai cumpere carne de porc de la producătorii abuzivi

21 Feb. 2022, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Feb. 2022, 18:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania miliardarului Carl Icahn cere ca McDonald’s să nu mai facă afaceri cu producătorii de carne de porc care folosesc lăzi de gestație pentru a îngrădi porcinele gestante.

Icahn, cunoscut pentru reputația sa de a zgudui companii l-a făcut o legendă pe Wall Street. Acum, el vrea să pună doi oameni în consiliul McDonald’s. El deține doar 200 de acțiuni McDonald’s.

Îndemnat de fiica sa vegetariană, Icahn a preluat cauza bunăstării animalelor după ce s-a implicat în Humane Society, potrivit The Wall Street Journal.

Organizația nonprofit a avut dificultăți în a face ca McDonald’s să înceteze să mai facă afaceri cu companii care folosesc cuști mici, metalice, care sunt atât de limitate în spațiu încât scroafele gestante nici măcar nu se pot întoarce, potrivit grupurilor pentru drepturile animalelor, care consideră practica inumană.

De mai bine de 50 de ani, crescătorii de porci folosesc lăzi de gestație pentru a îngrădi scroafele și scroafele gestante individuale, deoarece unele dintre animale devin agresive față de altele.

În acest context, McDonald’s spune că a fost un lider în îmbunătățirea standardelor de bunăstare a animalelor.

McDonald’s s-a angajat să nu mai comandă carne de porc de la furnizorii care pun porci gestante în lăzi încă din 2012. Firma a spus că a „condus industria” de atunci și că aproximativ o treime dintre furnizorii de carne de porc din SUA au trecut la sisteme de adăpostire în grup.

Ea a spus că se așteaptă să își aprovizioneze 85% până la 90% din carnea de porc de la acești furnizori până la sfârșitul anului. Toată carnea de porc pe care o cumpără va proveni de la acești furnizori până în 2024.

McDonald’s a declarat duminică într-o declarație că va continua să colaboreze cu industria pentru a îmbunătăți standardele, dar că unele dintre cerințele domnului Icahn sunt nerezonabile.

Lanțul a menționat, de asemenea, că domnul Icahn era proprietarul majoritar al Viskase, care produce și furnizează ambalaje pentru industria cărnii de porc și păsări de curte.

Acesta a adăugat că „nu a cerut public” lui Viskase să își asume angajamente similare. Domnul Icahn nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii a BBC.

În calitate de fondator și acționar de control al Icahn Enterprises, domnul Icahn are o avere netă de 16,8 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Anterior, el a petrecut câteva luni sfătuind fostul președinte al SUA Donald Trump cu privire la reforma de reglementare, înainte de a demisiona pe fondul controverselor.

Cu toate acestea, este puțin probabil să reușească cu nominalizările, au spus observatorii.

McDonald’s a declarat că a obținut doar aproximativ 1% din producția de carne de porc din SUA și că nu deține nicio scroafe și nu produce sau ambalează carne de porc în țară.

Acesta a spus că consiliul de administrație va evalua candidații domnului Icahn „la fel ca orice alți candidați”.

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009