Biroul Istoriilor de Credit INFODEBIT aniversează 5 ani de la fondare

23 Feb. 2022, 13:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
23 Feb. 2022, 13:21 // Bani și Afaceri //  MD Bani

„Infodebit Credit Report” este astăzi unul dintre cele mai mari birouri a istoriilor de credit din Moldova, care oferă servicii de evaluare a bonității financiare atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice, cu peste 2 milioane de credite incluse până în prezent în baza sa de date și peste 4 milioane de rapoarte de credit eliberate la solicitarea clienților.

Infodebit și-a început efectiv activitatea la 19 mai 2014, în calitate de primul Registru Negativ din Republica Moldova, iar pe data de 23 februarie 2017 a fost înregistrat Biroul Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”, care a preluat baza de date a Registrului, în condițiile Legii privind birourile istoriilor de credit.

Circa 100 de organizații de creditare nebancară de top colaborează în prezent cu Infodebit pentru evaluarea comportamentului de plată al clienților, la care se adaugă bănci comerciale, companii de telecomunicații, de utilități, precum și alți prestatori de servicii din țara noastră.

„Începând din 2017, Infodebit înregistrează și informații pozitive în baza sa de date. Chiar dacă rolul de bază al unui birou al istoriilor de credit este de a ajuta creditorii să reducă riscurile financiare asociate activității de creditare, prin păstrarea inclusiv a informațiilor pozitive despre clienții bun-platnici care își respectă termenele de plată și datele contractuale, Infodebit facilitează accesul la finanțare și este de un real ajutor pentru persoanele și afacerile care îngrijesc de reputația lor financiară”, a menționat Antonina Ceban-Bejenaru, Director general al Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”.

De-a lungul celor cinci ani de activitate, Infodebit și-a câștigat, pe bună dreptate, reputația de cel mai inovativ birou al istoriilor de credit din Moldova, fiind un „deschizător de drumuri” în segmentul său de activitate: primul birou care a obținut certificare ISO, primul și singurul birou care a implementat un sistem de tip „cashbackˮ pentru partenerii săi, primul birou care a adus în țara noastră Scorul FICO – cel mai apreciat și utilizat standard de evaluare a riscului de credit la nivel internațional.

„Avem în continuare planuri mari, cu realizări în termen scurt, care vor aduce plusvaloare pentru toți. Mulțumim tuturor partenerilor noștri pentru contribuția valoroasă la dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor oferite de Infodebit și apreciem faptul că, de la an la an, numărul partenerilor care aleg să aibă încredere în echipa noastră este în creștere”, a declarat Veaceslav Mîrza, Director pentru dezvoltare al Infodebit.

Echipa Infodebit este deschisă în continuare pentru inițierea de noi parteneriate cu toți cei care sunt în căutarea unor soluții eficiente pentru diminuarea și controlul riscurilor de credit, care au la bază o echipă de profesioniști și investiții continue în cunoștințe și tehnologie.

Biroul istoriilor de credit „Infodebit Credit Report”

www.infodebit.md / (022) 829 727

P.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală