CSE intervine pentru a stopa criza nejustificată a prețurilor. Măsurile anunțate de Natalia Gavrilița

25 Feb. 2022, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Feb. 2022, 15:56 // Actual //  MD Bani

Pentru a stopa criza nejustificată a prețurilor pentru produsele sociale, Comisia Situații Excepționale a decis extinderea listei produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial. Anunțul a fost făcut de Natalia Gavrilița în cadrul unor declarații de presă.

Astfel pe lista deja existentă s-au adăugat: carnea de porc pe os, carnea de pasăre, pește congelat, zahăr din sfeclă, paste, ouă, cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă.

Potrivit Nataliei Gavrilița, anterior s-a discutat despre aceste limitări la adaosul comercial, însă ele sunt importante acum, în contextul situației de urgență.

„Aceste limitări sunt, în special, importante acum când avem o situație de urgență, o neliniște în societate și când oamenii au nevoie de ajutor și resurse pentru a face față acestei perioade.”

Aceasta înseamnă că, în continuare, comercianții nu vor putea aplica un adaos comercial mai mare de 20% la aceste produse.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 10:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 10:23 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile din 20 de țări au încetat să mai accepte cardurile UnionPay emise de Gazprombank din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite. Retragerea numerarului prin aceste carduri nu mai este posibilă în Argentina, Ungaria, Vietnam, Grecia, Egipt, India, Indonezia, Kazahstan, Cambodgia, Qatar, Maroc, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Thailanda, Tunisia, Turcia, Uzbekistan, Africa de Sud, Coreea de Sud și Japonia, potrivit agenției TASS. În Uruguay, bancomatele rețin aceste carduri și solicită titularilor să se adreseze băncii emitente.

În plus, cele mai mari instituții financiare din China, o țară care a devenit un furnizor cheie de bunuri pentru Rusia de la începutul războiului din Ucraina, nu mai acceptă cardurile UnionPay ale Gazprombank. Problemele au fost raportate la Bank of China, China Construction Bank, Industrial and Commercial Bank of China și Agricultural Bank of China. La încercarea de a retrage numerar, bancomatele afișează un mesaj care indică imposibilitatea efectuării tranzacției.

Pe 21 noiembrie, Statele Unite au introdus sancțiuni împotriva Gazprombank și a șase dintre filialele sale externe. Deși a menținut accesul la sistemul SWIFT în pofida războiului din Ucraina, Gazprombank a fost principalul „hub” pentru plățile de gaz către Europa. Departamentul Trezoreriei SUA, prin Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC), a justificat sancțiunile afirmând că Gazprombank joacă un rol activ în finanțarea războiului împotriva Ucrainei, inclusiv prin facilitarea achizițiilor de echipamente militare și plata soldaților.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!