Ministerul Economiei atenționează agenții economici care au relații comerciale cu Federația Rusă în privința riscului de deconectare a instituțiilor financiare ale acestei țări de la platforma de plăți internaționale SWIFT.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, Federația Rusă are o pondere de 8,8% în totalul exporturilor de mărfuri moldovenești 3,1 miliarde USD, iar la importuri cota este 14,7% din totalul de 7,7 miliarde USD.
Federația Rusă este pe locul cinci în topul investitorilor străini în Republica Moldova cu un volum de 110 mil. USD arată datele Băncii Naționale a Moldovei.
Afacerile din Moldova controlate de capitalul rusesc se extind practic în toate sectoarele economiei naționale, de la gaze și produse petroliere, la telecomunicații, mass-media, până la industria alimentară și terminale de plăți on-line.
Cea mai mare și mai vizibilă prezență a capitalului rusesc este cea a gigantului Gazprom la întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz. Oficial Gazprom deține 50% din Moldovagaz, dar concernul rus administrează de 6-7 ani și cota de 13,44% a regiunii separatiste. În consecință, Gazprom are 63,44% din Moldovagaz, care însă nu-i oferă și controlul deplin asupra companiei.
Valoarea investiției Gazprom este estimată la 145 de milioane de dolari, rezultată din transformarea datoriilor acumulate de Moldova până în anul 1998 la consumul de gaze naturale, în acțiuni (50%) ale companiei Moldovagaz. Aceasta a fost o investiție făcută pe hârtie. Gigantul Gazprom este deocamdată și singurul furnizor de gaze al Republicii Moldova, asigurând practic 100% din necesarul de gaze al țării.
Controlul asupra Moldovagaz îi oferă Gazprom-ului și controlul asupra sistemului de transport și distribuție a gazelor, iar luând în calcul și datoriile enorme de 500 de milioane de dolari ce îi revin Chișinăului și circa cinci miliarde de dolari ale regiunii separatiste, atunci influența gigantului rus asupra economiei moldovenești este extrem de mare.