Războiul lui Putin grăbește sincronizarea de urgență a sistemului energetic din Ucraina și Moldova cu cel european

01 Mart. 2022, 11:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mart. 2022, 11:10 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat printr-un comunicat de presă că statele membre UE analizează condițiile tehnice pentru realizarea unei sincronizări de urgență a sistemului energetic din Ucraina și din Republica Moldova cu cel European.

În prezent, sistemele electroenergetice ale Ucrainei și Republicii Moldova funcționează în regim izolat de alte sisteme energetice vecine și sunt decuplate de Rusia, a reamintit Virgil Popescu după reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei.

Potrivit acestuia, atât în România cât și în statele membre situația aprovizionării este una stabilă, fără riscuri pentru iarna în curs, iar UE este pregătită pentru activarea unor planuri de urgență în măsura în care situația o va cere. Ministrul Energiei a arătat, în context, că o prioritate este pregătirea pentru iarna viitoare, precizând că susține maximizarea eficienței capacităților de stocare și explorarea unor rute alternative de aprovizionare.

“România sprijină parteneriatul strategic dintre UE și Azerbaidjan și operaționalizarea Coridorului sudic al gazelor cu includerea proiectului BRUA. […] Pe termen mediu și lung, este importantă diversificarea surselor de aprovizionare în scopul reducerii dependenței de importuri din Rusia, continuarea investițiilor în capabilități energetice noi cu emisii scăzute de carbon, creșterea eficienței energetice și a interconexiunilor la nivelul UE”, a mai transmis ministrul.

De mai mulți ani, între Republica Moldova și România nu au loc schimburi transfrontaliere de energie, cele două sisteme energetice nefiind interconectate, deși există planuri vechi în acest sens. Asta pentru că sistemul românesc este parte a zonei sincrone ENTSO-E, iar cel basarabean – a zonei ex-sovietice.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:34 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Potrivit clasamentului anual al Sunday Times, Paul McCartney a devenit primul muzician britanic miliardar. Acesta a urcat pe locul 165 în lista celor mai bogaţi 350 de oameni din Marea Britanie.

În total, conform Sunday Times Rich List, în Marea Britanie există 165 de miliardari, cu şase mai puţini decât anul trecut şi cu 12 mai puţini decât recordul de 177 de miliardari din 2022.

Care este motivul pentru care numărul miliardatorilor a scăzut în Marea Britanie? Reprezentanții ziarului spun că de vină este nivelul taxelor, care a crescut în ultimii ani, dar şi pierderea „strălucirii” Bursei de Valori din Londra, care atrage mai puţin capital.

Așadar, potrivit listei celor mai bogaţi 350 de oameni din ţară, prezentată vineri, Paul McCartney, în vârstă de 82 de ani, a urcat pe locul 165, culegând roadele numeroaselor sale concerte şi drepturi de autor. Astfel, Paul McCartney devine primul muzician britanic miliardar.

Familia lui Gopi Hinduja, proprietarul unui conglomerat financiar, energetic şi tehnologic cu o avere estimată la 37 de miliarde de lire sterline, continuă să fie în fruntea clasamentului. Ea îl devansează pe Leonard Blavatnik (29,2 miliarde de lire sterline), care controlează Warner Music Group şi platforma muzicală Deezer, care se află pe locul al doilea, în faţa oamenilor de afaceri Simon şi David Reuben (24,9 miliarde de lire sterline).

Premierul şi fostul bancher de investiţii Rishi Sunak şi soţia sa Akshata Murty, moştenitoarea fondatorului gigantului tehnologic indian Infosys, se află pe locul 245, cu o avere de 651 de milioane de lire sterline.

Regele Charles al III-lea nu se află la mare distanţă, pe locul 258, cu 610 milioane de lire sterline. Sunday Times a precizat că a făcut o evaluare prudentă a averii monarhului, excluzând bunurile pe care le deţine în calitate de monarh, cum ar fi Ducatul de Lancaster şi Crown Estate.

Printre noii intraţi în clasament se numără pilotul de Formula 1 Lewis Hamilton şi fiul fostului prim-ministru Tony Blair, Euan Blair, co-fondator al Multiverse, o companie de tehnologie ce se ocupă cu educația în afaceri.

Averea combinată a celor mai bogate 350 de persoane din Marea Britanie a scăzut uşor, de la 796,5 miliarde de lire sterline (929 miliarde de euro) la 795,3 miliarde de lire sterline (927,7 miliarde de euro), din cauza creşterii ratelor dobânzilor, a inflaţiei şi a unei economii lente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău