Republica Moldova și Ucraina au susținut un test de independență energetică în ziua invaziei ruse și s-au deconectat de la sistemele de electricitate din Rusia și Belarus.
Testul ar fi trebuit să dureze trei zile, dar dorința celor două țări este să devină o situație permanentă și Uniunea Europeană să le permită să se alăture rețelei sincronizate a Europei continentale, potrivit Politico.
Testul fusese programat anterior, iar faptul că a avut loc chiar în ziua în care trupele ruse au intrat în Ucraina a fost o coincidență. Ulterior, ministrul ucrainean al energiei, Herman Galușcenko, a prelungit testul până pe 6 martie.
Acesta încearcă să obțină de la UE permisiunea de a se sincroniza imediat cu Rețeaua europeană a operatorilor sistemului de distribuție a electricității (ENTSO-E).
„În ciuda agresiunii militare din partea Rusiei, a atacurilor cu rachete, a atacurilor asupra infrastructurii critice, sistemul de energie al Ucrainei, care funcționează autonom, și-a dovedit fiabilitatea și securitatea furnizării de energie electrică a consumatorilor”, a declarat Galușcenko luni.
„Am dovedit seriozitatea intențiilor noastre de a ne integra în sistemul european, chiar și în această perioadă dificilă de război. Fac un apel către partenerii noștri europeni să sincronizeze sistemul energetic al Ucrainei cu ENTSO-E cât mai curând posibil.
Avem nevoie de sprijinul și solidaritatea voastră cu poporul ucrainean mai mult ca niciodată!”, a adăugat ministrul ucrainean.
De mai mulți ani, între Republica Moldova și România nu au loc schimburi transfrontaliere de energie, cele două sisteme energetice nefiind interconectate, deși există planuri vechi în acest sens. Asta pentru că sistemul românesc este parte a zonei sincrone ENTSO-E, iar cel basarabean – a zonei ex-sovietice.
Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.
⚡️🤝⚡️Regional energy cooperation is ever more important
This week Director @Artur_Lorkowski discussed integration of #Ukraine #Moldova & #WB6 into the European electricity market with @ENTSO_E leadership
🔗https://t.co/MmikejCkAN#CleanEnergyPackage #Electricity #NetworkCodes pic.twitter.com/A0Be9cInp8
— Energy Community (@Ener_Community) February 25, 2022