Un miliardar rus prezice „cea mai dură criză” din Rusia: Înmulțiți anul 1998 la trei

03 Mart. 2022, 13:50
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
03 Mart. 2022, 13:50 // Au Bani //  MD Bani

Cortina de fier „a fost deja coborâtă”, iar în următorii trei ani, cel puțin, Rusia se va confrunta cu o criză „severă”, a spus miliardarul rus Oleg Deripaska. Potrivit oligarhului, în aceste condiții populația „care nu este vinovată” va avea nevoie de sprijin, scrie forbes.ru.

Rusia se va confrunta cu o criză „severă” în cel puțin următorii trei ani, a spus miliardarul Oleg Deripaska, la Forumul Economic de la Krasnoyarsk. „Înmulțiți criza din 1998 cu trei”, a spus Deripaska.

„Nu ne-am confruntat niciodată cu o asemenea provocare până acum. Eu însumi înțeleg asta mai bine decât alții. Când oamenii îți spun: vor coborî cortina de fier sau nu? A fost deja coborât, acesta este un fapt”, a spus miliardarul.

Potrivit lui Deripaska, acum Rusia va trebui să „redeschidă această cortină”. „Trebuie să vedem câți parteneri ne-au mai rămas, cred că vom fi surprinși de câți dintre ei vor rămâne – vom conta pe o singură mână”, a spus el.

Principalul și primul pas pentru depășirea crizei, Deripaska vede „realizarea păcii pe baza unui compromis”, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

„Mi se cere să nu vorbesc despre acest subiect. Mi-aș dori foarte mult să se stabilească mai întâi pacea. Totuși, acest lucru este important, când se întâmplă în fiecare zi, aceasta este o pierdere absolută”, a spus el. „Al doilea pas este să discutăm sincer unde trăim, cum trăim, în ce condiții, cine comandă și ce riscă cine suportă. Desigur, va fi important să sprijinim populația. Sunt un mare adversar al celei mai severe presiuni financiare. Nu este de vină pentru nimic”, a continuat el.

Afacerile rusești vor trebui să își spună cuvântul, a spus Deripaska: „Va fi necesar să se termine tot acest subiect al capitalismului de stat. Bănci de stat, acum vom înțelege în trei săptămâni ce a mai rămas din ele.”

Anterior, Deripaska a fost unul dintre primii miliardari ruși care a cerut negocieri între Rusia și Ucraina. „Pacea este foarte importantă! Negocierile trebuie să înceapă cât mai curând posibil!” — a scris el pe canalul său Telegram.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ