Ce trebuie să știi dacă planifici să angajezi un student

15 Mart. 2022, 12:41
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2022, 12:41 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Cu siguranță te-ai întrebat de ce este bine să angajezi studenți în cadrul companiei tale. Iar dacă încă nu ai reușit să găsești un răspuns, atunci ești exact acolo unde trebuie, deoarece în articolul ce urmează o să afli tot ceea ce trebuie să știi dacă planifici să angajezi un student.

A lua la slujbă pe un tânăr de pe băncile facultății, care învață teorie este o strategie pe care, în ultima perioadă, tot mai mulți manageri o utilizează. Acest lucru se datorează faptului că angajarea studenților în condiții part-time este o prerogativă din punct de vedere financiar pentru afacerea ta, fiindcă așa poți gestiona eficient bugetul anual pe care-l stabilești. 

Altfel spus, angajarea unui student include un salariu mai mic decât al unui specialist cu experiență. Însă evident, un student va avea nevoie de mai multă atenție și îndrumare, deci aici va trebui să investești timp. 

Totodată, înainte de a lua la job un student, documentează-te și analizează bine Codul Muncii, așa încât să cunoști detaliile privind angajarea tinerilor specialiști în echipa ta. Este esențial să fii la curent cu aspectele legale, mai ales dacă este vorba de studenți.

Odată ce angajezi specialiști fără experiență, inevitabil vei deveni un mentor pentru el, iar asta este una dintre cele mai importante trepte profesionale din viața lui. Și poate că anume acel student va fi în viitor unul dintre cei mai loiali angajați, care vor fi alături de tine mult timp.

Tot aici intervine încă un aspect la care trebuie să atragi atenția dacă angajezi un student, vorba este despre beneficii, bonusuri sau alte privilegii la locul de muncă care-l pot stimula și motiva să progreseze. Aici putem menționa abonamentele la sală, tichete de masă, abonamente la transport public, bilete la evenimente etc.

Și desigur, un student la serviciu va însemna grafic flexibil, adică vei putea organiza agenda în așa fel încât să acoperi orele când alți angajați nu pot lucra, fiindcă pentru un tânăr specialist nu va conta ora la care lucrează, ci experiența pe care o acumulează.

După cum vezi, angajarea tinerilor specialiști de la licență sau masterat vine cu multe avantaje pentru compania ta, iar faptul că tu vei oferi locuri de munca pentru studenți va oferi afacerii vizibilitate pe piață.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală