Lucrând la kilometri în spatele liniei de front, o echipă de operatori ucraineni de drone încearcă să schimbe soarta războiului împotriva forțelor Kremlinului. Cea mai eficientă armă din arsenalul lor este drona Bayraktar TB2, produsă în Turcia. Se ridică la 160 de metri deasupra câmpului de luptă și anihilează inamicul doar cu apăsarea unui buton.
Ușoare și cu un profil mic, dronele Bayraktar sunt proiectate să evite sistemele antiaeriene și să rămână nedetectate cât mai mult timp posibil, cântărind mult mai puțin decât drona emblematică Predator din SUA. În plus, drona americană costă 30 de milioane de lire sterline, iar echivalenta turcească doar 750.000. Anvergura de 12 metri ajută drona să rămână în aer până la 30 de ore. Suficient timp pentru a-și lansa cele patru rachete ghidate cu laser. Rusia nu are drone de atac. În schimb, se bazează pe vehicule de recunoaștere pentru a-și ghida artileria, potrivit The Spectator.
Compania care produce TB2, Baykar, este condusă de Selçuk Bayraktar, în vârstă de 42 de ani. Fostul student la inginerie la MIT este căsătorit cu fiica mai mică a președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan.
Se lucrează acum la noua dronă Akinci, care este echipată cu capacități mai mari de ascundere, tehnologie de supraveghere de top și hardware nou de contramăsuri care va împiedica încercările inamice de sparge sistemul digital al dronei, La începutul acestei luni, exact când Rusia și-a început invazia, Baykar a anunțat că a testat cu succes Akinci. Selçuk Bayraktar a promis că va fi „cel mai puternic și mai capabil de luptă UAV armat din clasa sa din lume”.
Analiștii ruși sunt, fără îndoială, îngrijorați de tehnologia roiului de drone din Turcia, care conectează un număr mare de UAV-uri letale într-un atac coordonat. Informațiile sunt transmise între drone, ceea ce înseamnă că inteligența artificială de la bord poate determina mai bine țintele, independent de un centru de comandă. Și tehnologia a fost deja dovedită împotriva forțelor susținute de Moscova. În 2020, Turcia a folosit un astfel de roi pentru a ataca depozitele siriene de război chimic și sistemele de rachete, ca răzbunare pentru moartea a 33 de soldați în apropiere de granița turco-siriană. Până acum, doar israelienii au reușit să demonstreze o tehnologie similară.