Economia Republicii Moldova în 2022: FMI anticipează o stagnare. Spatari: Guvernul contează pe sprijinul extern

16 Mart. 2022, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2022, 09:40 // Actual //  MD Bani

Fondul Monetar Internațional anticipează o stagnare economică pentru Republica Moldova în acest an. O spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, potrivit căruia impactul războiului ruso-ucrainean este unul semnificativ pentru economia țării. Totuși, Spatari spune că autoritățile sunt optimiste în privința asistenței financiare externe destinate Republicii Moldova. În acest context, oficialul și-a exprimat speranța că întreaga comunitate internațională va ajuta Republica Moldova să depășească acest impas, notează IPN.

Potrivit lui Marcel Spatari, războiul de la graniță și criza de securitate din regiune au un impact major asupra bugetului de stat. În contextul situației create, experții FMI se arată sceptici în privința performanțelor economice înregistrate de Republica Moldova în acest an.

„Foarte multe rute comerciale au fost redirecționate prin Constanța în loc de Odesa. Oamenii reacționează bolnăvicios la o penurie percepută a unor mărfuri, cum ar fi sarea, deși există oportunități alternative de aprovizionare. Republica Moldova a depins până acum de unele produse din Ucraina, dar asta nu înseamnă că nu există alternative, care pot fi accesibile rapid. Există Turcia, Europa Centrală și de Est. Există un impact, bineînțeles, pentru că toate rutele terestre din Rusia trec prin Ucraina și pentru exporturi este complicat. Cu siguranță, va fi un impact asupra economiei. Am avut o ședință cu FMI și previziunile sunt de stagnare economică pentru acest an”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Cu toate aceste dificultăți, autoritățile rămân optimiste și mizează pe sprijinul partenerilor externi. Marcel Spatari a anunțat că în curând, în Parlament, va avea loc rectificarea legii bugetului de stat, pentru că nici veniturile și nici cheltuielile planificate anul trecut nu mai coincid cu noua realitate economică.

„Suntem optimiști în ceea ce privește asistența economică externă pentru a face față provocărilor. Avem de indexat pensiile mai mult decât ne-am așteptat anul trecut, asta va crește puterea de cumpărare a oamenilor. Toată povestea cu prețurile la energie ne-a costat scump, 2 miliarde de lei. Cele 60 de milioane de euro, acordate de UE au venit în calitate de suport bugetar, fără a fi condiționate că urmează să fie cheltuite strict pentru compensații. Banii nu au venit doar pentru compensații, ci și pentru întărirea capacităților de stocare a gazelor naturale, interconexiune energetică cu România”, a mai spus Marcel Spatari.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală