Banca centrală a SUA a majorat dobânzile pentru prima dată din 2018

17 Mart. 2022, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Mart. 2022, 16:17 // Actual //  MD Bani

Rezerva Federală a SUA crește ratele dobânzilor pentru prima dată din 2018, în încercarea de a ține sub control creșterea rapidă a prețurilor, transmite BBC.

Banca centrală a SUA a declarat că își mărește rata de referință cu 0,25 puncte procentuale și a semnalat planuri pentru noi creșteri ale dobânzii în lunile următoare.

Mișcările au loc în timp ce economia se confruntă cu o nouă incertitudine cauzată de războiul din Ucraina și focarele de coronavirus din China. Se așteaptă ca acestea să aibă repercusiuni globale pe scară largă.

Prin creșterea ratelor dobânzilor, Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii (Fed) va face mai costisitoare împrumuturile pentru persoane fizice și persoane juridice.

Prin această măsură, autoritățile speră să reducă cererea de bunuri și servicii, contribuind la atenuarea inflației prețurilor în SUA, care a atins un nou maxim în ultimii 40 de ani de 7,9% luna trecută.

„Planul este de a restabili stabilitatea prețurilor, menținând în același timp o piață a muncii puternică”, a spus președintele Rezervei Federale, Jerome Powell. „Aceasta este intenția noastră și credem că putem face asta, dar trebuie să restabilim stabilitatea prețurilor”. „Nu vom lăsa o inflație ridicată să se înrădăcineze”, a spus el. „Costurile pentru asta ar fi prea mari”.

Planurile reprezintă o schimbare seismică a politicii băncii care supraveghează cea mai mare economie din lume. Fed a acționat cu prudență pentru a crește ratele dobânzilor după criza financiară din 2008 și le-a redus din nou când a lovit pandemia de coronavirus.

Creșterea ratei anunțată miercuri era așteptată și va împinge intervalul țintă pentru ratele cheie ale băncii de la 0,25% până la 0,5%.

Proiecțiile publicate după întâlnirea Fed arată că oficialii se așteaptă, de asemenea, ca rata dobânzii să crească la aproape 2% până la sfârșitul anului – cu un punct procentual complet mai mare decât au prezis în decembrie.

Pe lângă majorările ratelor dobânzilor, Fed va anula și alte stimulente, inclusiv achizițiile masive de titluri de trezorerie și alte active.

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că economia SUA este bine poziționată pentru a face față creșterilor, respingând temerile că ar putea intra în recesiune.

„Probabilitatea unei recesiuni în următorul an sau ceva nu este deosebit de ridicată”, a spus el la o conferință de presă după întâlnirea Fed. „Toate semnele sunt că aceasta este o economie puternică, una care va putea să înflorească, ca să nu spun să reziste, dar cu siguranță să înflorească și în fața unei politici monetare mai puțin acomodative”.

Oficialii băncii se așteaptă ca economia SUA să crească cu 2,8% în acest an, iar inflația să scadă la aproximativ 4,3% până la sfârșitul anului. Aceasta este încă cu mult peste ținta de 2% a băncii, stârnind temeri că Fed se mișcă prea precaut.

În Marea Britanie – unde inflația a atins 5,5% în ianuarie – Banca Angliei a majorat deja dobânzile de două ori și este de așteptat să o facă din nou joi.

Au acționat și oficiali din multe alte țări, inclusiv Africa de Sud, Brazilia și Coreea de Sud.

Realitatea Live

20 Feb. 2025, 16:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Feb. 2025, 16:01 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, a declarat că este prematur să se vorbească despre ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei sau despre revenirea sistemelor internaționale de plată Visa și Mastercard pe piața rusă. Potrivit acesteia, nu participă la negocieri privind anularea restricțiilor, iar sistemele de plată nu au contactat Banca Centrală în legătură cu reluarea activității lor în Rusia, scrie interfax.ru.

În cadrul unei declarații, Nabiullina a subliniat că Banca Centrală nu include în prognozele sale de bază scenarii legate de încheierea războiului din Ucraina. „Actualizăm prognozele de patru ori pe an, în funcție de informațiile disponibile. În prezent, considerăm prematur să includem în prognoza de bază posibilele consecințe ale unei soluționări a conflictului militar. Vom monitoriza evoluția situației”, a precizat guvernatoarea.

Totodată, Nabiullina a promis continuarea discuțiilor cu guvernul privind mecanismele de deblocare a activelor rusești înghețate în străinătate. Ea a calificat drept „absolut nedreaptă” înghețarea activelor investitorilor privați care nu sunt sub incidența sancțiunilor. Potrivit acesteia, în 2023 autoritățile au reușit să deblocheze aproximativ 570 de miliarde de ruble sub formă de valori mobiliare și plăți de cupoane, de care au beneficiat 1,5 milioane de investitori ruși.

Anterior, Anatoli Aksakov, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Piața Financiară, a afirmat că Visa și Mastercard ar putea reveni în curând pe piața rusă, deoarece „au pierdut un mare segment de piață” și ar fi interesate să revină pe fondul negocierilor dintre Rusia și SUA privind încheierea războiului din Ucraina. Totuși, Aksakov a adăugat că rușii s-au adaptat deja la noile servicii, precum sistemul național de plăți „Mir” și sistemul de plăți rapide (SPB), care și-au demonstrat eficiența tehnologică.

Visa și Mastercard și-au suspendat activitatea în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. În urma acestei decizii, mulți cetățeni ruși au început să deschidă conturi bancare în țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) pentru a putea folosi carduri bancare în străinătate. Unul dintre principalele hub-uri pentru acest „turism bancar” a fost Kazahstanul, unde, în doar două luni din 2022, rușii au emis 50,7% din numărul total de carduri bancare pentru acel an.

Surse diplomatice citate de The Moscow Times au precizat că Rusia a solicitat în cadrul negocierilor cu SUA deblocarea activelor de stat înghețate și relaxarea sancțiunilor. Moscova urmărește, printre altele, accesul la cele 6 miliarde de dolari înghețate în SUA, investiții ale Băncii Centrale în active denominate în dolari înainte de începerea războiului. Kirill Dmitriev, șeful Fondului Rus de Investiții Directe, a sugerat că unele companii străine ar putea reveni pe piața rusă în al doilea trimestru al anului 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală