Simbolul rezistenței ucrainene: Cum reușește președintele Volodimir Zelenski să-i înfrunte pe ruși

23 Mart. 2022, 05:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mart. 2022, 05:26 // Actual //  bani.md

Volodimir Zelenski este cel care a devenit fața rezistenței împotriva agresiunii Rusiei. Președintele ucrainean cu statura și purtarea unui luptător tenace a devenit un erou de proporții umane, iar darurile sale includ capacitatea de a proiecta aceste calități în întreaga lume. Căldura și empatia lui par să aibă același efect asupra neozeelandezilor ca și asupra germanilor, grecilor sau brazilienilor. Și Zelenski și-a desfășurat neobosit popularitatea pentru a încerca să genereze cât mai mult sprijin pentru țara sa din întreaga lume, indiferent de forma pe care o ia. Bani, arme, sancțiuni, mercenari, haine, pâine, solidaritate, cântece, dragoste: Toate acestea sunt binevenite și primite cu recunoștință.

Puterea aparițiilor sale derivă dintr-o serie de surse. Într-un flux constant de videoclipuri, lumea războiului și a pericolului real este combinată cu elemente familiare din serialele de televiziune actuale. Când pășește prin holurile reședinței sale oficiale din Kiev cu telefonul mobil pentru a-și dovedi rezistența necruțătoare, emană autenticitatea videoclipurilor de amatori de genul celor văzute în mod constant pe YouTube sau Instagram.

Mesajul lui către Occident este următorul: „Dacă Ucraina va cădea, toată Europa va cădea”. Sau, într-o întorsătură puțin mai pozitivă: „Dacă vom câștiga și sunt sigur că vom câștiga, aceasta va fi o victorie pentru întreaga lume democratică”. El este chipul acestor vremuri, poate nu tocmai Che Guevara, dar și el va deveni o icoană: Luptătorul pentru libertate.

Războiul abia începuse înainte ca transformarea lui Volodimir Zelenski într-un simbol al rezistenței naționale să aibă loc chiar sub ochii lor. În dimineața zilei de 24 februarie, Zelenski și-a anunțat poporul într-un videoclip că președintele rus Vladmir Putin și-a trimis trupele în Ucraina. Zelenski încă purta un costum și o cămașă albă pentru anunțul respectiv. În aceeași după-amiază, a apărut într-un tricou verde măsliniu. Mai mult decât orice, el a arătat că se afla la Kiev, la biroul lui. Putin plănuise un blitzkrieg, așteptându-se să cadă rapid Kievul. De aceea, președintele rus și-a staționat trupele în Belarus înainte de atac, granița fiind situată la doar 150 de kilometri de Kiev.

Simbolul rezistenței

În a doua zi de război, Zelenski s-a filmat împreună cu șeful statului major Andriy Yermak, prim-ministrul Denys Shmyhal, liderul partidului de guvernare Davyd Arakhamia și consilierul său Mykhailo Podolyak. Videoclipul a fost realizat după lăsarea întunericului, iar biroul lui de pe strada Bankova este vizibil în fundal. „Soldații noștri sunt aici”, spune Zelenski. „Cetățenii noștri şi societatea noastră sunt aici. Suntem cu toţii aici. Ne apărăm independența”. Pare bine dispus în clip.

Cel mai vizibil rol din echipa lui Zelenski i-a fost însă rezervat lui Mykhailo Podolyak. Consilierul președintelui a locuit mulți ani în Belarus, lucrând acolo ca jurnalist pentru un ziar de opoziție. La fel ca parlamentarul Arakhamia, el face parte din echipa de negocieri care conduce discuții directe cu reprezentanții Rusiei. Podolyak informează în mod regulat publicul ucrainean prin Twitter despre starea discuțiilor. Podolyak a fost cel care a oferit recent câteva informații despre activitățile de zi cu zi ale lui Zelenski: președintele, a scris el, doarme doar între trei și patru ore și este în contact cu personalul său non-stop.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală