Capcana ANRCETI: Proiectul de reducere a tarifelor la roaming impune piața să scadă de 3 ori tariful la telefonia fixă

29 Mart. 2022, 10:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Mart. 2022, 10:29 // Actual //  bani.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) anunţă pentru miercuri, 31 martie şedinţa publică a Consiliului de Administraţie la care va examina reducerea tarifelor de roaming pentru operatorii de telefonie fixă și mobilă.

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre al ANRCETI, pentru furnizarea serviciului de terminare a apelurilor naţionale în reţelele de telefonie mobilă din 01.04.2022 de la 0,00225 EURO/min (fără TVA) până la 0,002 EURO/min (fără TVA), cu pretinsul scop de a alinia acest preț la nivelul tarifelor maximale reglementate în interiorul Uniunii Europene prin art. 4 din Regulamentul delegat (UE) 2021/654 al Comisiei din 18 decembrie 2020.

Capcana ANRRCETI ține de reducerea de trei ori a tarifelor la telefonia fixă – serviciu care și așa aduce pierderi operatorilor națonali.

Prin urmare, proiectele de hotărâri prevăd stabilirea tarifului de terminare în rețele mobile la 0,2 eurocent/minut (în coborâre de la 0,225 eurocent/minut), iar în rețele fixe la 0,07 eurocent/minut (în coborâre de la 0,225 eurocent/minut). Aici urmează să se precizeze nu doar că sunt în coborâre, dar cu câte unități sunt în coborâre or, dacă în cazul rețelelor mobile micșorarea este una tolerantă, atunci în cazul rețelelor fixe aceasta este una dezastruoasă, fiind în coborâre de peste 3 ori.

Operatorii Orange Moldova, Moldcell, Moldtelecom și Arax Impex și-au exprimat nemulțumirea

Orange solicită ca această perioadă poate fi prelungită cu cel mult 3 ani atunci când Agenţia a notificat Consiliul Concurenţei privind propunerea de prelungire, motivată corespunzător, iar Consiliul Concurenţei nu a ridicat obiecţii în termen de o lună de la notificare.

„Cu regret, în pofida practicilor sale anterioare, Agenția propune stabilirea imediată a noului preț maximal de terminare a apelurilor în rețelele fixe, fără a avea în vedere impactul asupra jucătorilor din piață, cu atât mai mult că, există indicii puternici că introducerea imediată a acestui tarif ar produce perturbări esențiale pentru furnizori, care vor fi determinați să subvenționeze și mai mult serviciul de telefonie fixă din cauza costurilor excesive neacoperite (la acest subiect se va revenim mai jos)”, se arată în mesajul companiei.

Moldtelecom afirmă că reducerea la nivel național va produce pierderi enorme pentru furnizorii de rețele de telefonie fixă, care vor duce inevitabil la anularea oricăror investiții în menținerea și, cu atât mai mult, în dezvoltarea rețelelor de telefonie fixă, solicităm abordarea antenat a subiectului dat și aplicarea unor măsuri de reglementare mai temperate, cu aplicarea unor reduceri graduale de maxim 20% din tariful actual.

„Urmează să atenționăm asupra unei alte circumstanțe, ratele diferite propuse pentru rețelele mobile și fixe, dar și reducerea drastică a tarifelor pentru terminare în rețele fixe, va amplifica situația când furnizorii de rețele fixe ar trebui de facto să achite unilateral tarife de terminare în rețele mobile excesive în raport cu rețelele fixe, ceea ce ar crea situație de subvenționare a operatorilor mobili de către operatorii ficși”, se mai arată în obiecțiile companiei de stat.

În opinia Moldtelecom, o asemenea scădere dramatică a prețurilor apelurilor în rețelele fixe la nivel național nu numai că nu va aduce careva beneficii esențiale, dar va avea şi repercusiuni grave pentru segmental dat de servicii.

Una din măsurile de reglementare în vigoare care influențează în mod direct serviciile de telefonie furnizate la puncte fixe la nivelul pieței cu amănuntul este Planul de rebalansare al tarifelor pentru serviciile de telefonie fixă aprobat prin Hotărârea ANRTI nr. 12/1 din 26.12.2002, însă tarifele S.A. „Moldtelecom” aplicate pe piața relevantă a serviciilor de acces al utilizatorilor la rețeaua de telefonie la un post fix sunt stabile pe parcursul ultimilor 19 ani și determinate prin reglementări la nivel sub costuri, ceea ce provoacă pierderi considerabile companiei. Totodată, compania de mai multe ori a informat regulatorul și ministerul de resort că, pe segmentul de telefonie fixă suportă pierderi esențiale. Or, ANRCETI a avut întregul instrumentar pentru reglementarea tarifelor pe piața cu amănuntul (piața 1) astfel încât să evite aceste consecințe nefaste, dar cu regret, a preferat să rămână inertă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2025, 11:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Mai 2025, 11:34 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Într-o lume a miliardarilor tot mai dominați de antreprenori „self-made”, moștenitorii rămân o forță financiară de necontestat. Potrivit clasamentului Forbes 2025, dintre cei 3.028 de miliardari ai planetei, 990 au moștenit cel puțin o parte semnificativă din averea lor – o comunitate restrânsă, dar incredibil de bogată, cu o avere cumulată de 5,3 trilioane de dolari.

Cu toate că numărul lor a crescut cu 56 față de anul trecut, ponderea lor a scăzut ușor (33% față de 34%) în contextul în care tot mai mulți antreprenori se îmbogățesc prin forțe proprii.

Unii moștenitori au preluat companiile de familie și le-au dus mai departe cu succes; alții și-au creat propriile proiecte de business sau s-au retras într-un lux discret. Forbes a publicat topul celor mai bogați 20 de moștenitori miliardari ai lumii în 2025, iar podiumul este dominat de familia Walton – moștenitorii imperiului Walmart, cel mai mare retailer din lume.

Top 5 cei mai bogați moștenitori din lume – 2025:
Rob Walton & familia – 110 miliarde $ (Walmart, SUA)
Jim Walton & familia – 109 miliarde $ (Walmart, SUA)
Alice Walton – 101 miliarde $ (Walmart, SUA)
Mukesh Ambani – 92,5 miliarde $ (Reliance Industries, India)
Françoise Bettencourt Meyers – 81,6 miliarde $ (L’Oréal, Franța)

Lista continuă cu moștenitori celebri precum Julia Koch, Charles Koch, frații Mars, Dieter Schwarz (Lidl & Kaufland), Mark Mateschitz (Red Bull), și Giovanni Ferrero – toți deținători de imperii globale în retail, energie, industrie alimentară și transporturi.

Interesant este și faptul că în top apar și femei cu poziții cheie: de la Marilyn Simons, văduva fondatorului fondului speculativ Renaissance, până la Savitri Jindal, matriarha celui mai mare conglomerat industrial din India.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE