Rețele comerciale din Federația Rusă se confruntă cu un deficit de legume și cu majorarea prețurilor. Este vorba, în primul rând, de morcov și varză. Recolta anului 2021 se termină, iar cea din Turcia și Egipt încă nu a ajuns în Rusia. Ministerul Agriculturii de la Moscova exclude un deficit de legume pe piața internă, scrie kommersant.ru.
În luna martie prețurile furnizorilor la varză au crescut cu 56%, la morcov cu 47%, iar la sfeclă roșie cu 62%.
Datele Rosstat arată că prețurile la raft la varză s-au majorat în medie cu 11,14%, la 89-130 ruble kg și la morcov cu 10,73%, la 49,9 – 59,5 ruble.
Interlocutorii publicației kommersant afirmă că există un oarecare deficit de varză, deoarece în acest an cea rusească s-a terminat înainte de recoltarea celei din Uzbekistan, Turcia și Egipt, ceea ce afectează dinamica prețurilor.
Aleksey Krasilnikov, director executiv al Uniunii Participanților la Piața de cartofi și legume, observă că în 2021 suprafața de varză a fost redusă considerabil după mai multe sezoane consecutiv recolta a eșuat. Potrivit Rosstat, în 2021, suprafața cu varză, în gospodăriile de toate categoriile, s-a redus cu 7,2%, la 71,3 mii hectare, iar recolta brută a scăzut cu 10,4%, la 2,37 milioane tone.
Ministerul Agriculturii a declarat pentru Kommersant că riscul unui deficit de legume pe piaţa internă este exclus. Potrivit datelor vamale, de la începutul acestui an, până pe 20 martie, importurile de cartofi în Rusia au crescut cu 5%, morcovi și sfeclă de masă – cu 7,8%, iar varza – cu 39,1% față de anul trecut. Livrările din Egipt, China, Turcia, Israel și Azerbaidjan sunt stabile, iar până pe 30 septembrie taxele de import pentru legume au fost anulate.
După cum notează Aleksey Krasilnikov, prețurile ridicate implică și riscuri pentru producători. În 2010-2011, după o secetă, prețurile la legumele de pe piețele externe au crescut atât de mult încât consumatorii au început să le abandoneze în favoarea cerealelor. În 2022, se așteaptă ca Federația Rusă să crească suprafața cultivată cu legume în pământ cu 20.000 de hectare, inclusiv prin măsuri de stimulare din partea Ministerului Agriculturii. Există însă problema aprovizionării cu soiuri și hibrizi din cauza tensiunilor internaționale, deși există încă stocuri de semințe.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!