Veste cumplită! S-au scumpit legumele. Morcovul și varza le dau bătăi de cap rușilor

29 Mart. 2022, 18:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Mart. 2022, 18:10 // Actual //  bani.md

Rețele comerciale din Federația Rusă se confruntă cu un deficit de legume și cu majorarea prețurilor. Este vorba, în primul rând, de morcov și varză. Recolta anului 2021 se termină, iar cea din Turcia și Egipt încă nu a ajuns în Rusia. Ministerul Agriculturii de la Moscova exclude un deficit de legume pe piața internă, scrie kommersant.ru.

În luna martie prețurile furnizorilor la varză au crescut cu 56%, la morcov cu 47%, iar la sfeclă roșie cu 62%.

Datele Rosstat arată că prețurile la raft la varză s-au majorat în medie cu 11,14%, la 89-130 ruble kg și la morcov cu 10,73%, la 49,9 – 59,5 ruble.

Interlocutorii publicației kommersant afirmă că există un oarecare deficit de varză, deoarece în acest an cea rusească s-a terminat înainte de recoltarea celei din Uzbekistan, Turcia și Egipt, ceea ce afectează dinamica prețurilor.

Aleksey Krasilnikov, director executiv al Uniunii Participanților la Piața de cartofi și legume, observă că în 2021 suprafața de varză a fost redusă considerabil după mai multe sezoane consecutiv recolta a eșuat. Potrivit Rosstat, în 2021, suprafața cu varză, în gospodăriile de toate categoriile, s-a redus cu 7,2%, la 71,3 mii hectare, iar recolta brută a scăzut cu 10,4%, la 2,37 milioane tone.

Ministerul Agriculturii a declarat pentru Kommersant că riscul unui deficit de legume pe piaţa internă este exclus. Potrivit datelor vamale, de la începutul acestui an, până pe 20 martie, importurile de cartofi în Rusia au crescut cu 5%, morcovi și sfeclă de masă – cu 7,8%, iar varza – cu 39,1% față de anul trecut. Livrările din Egipt, China, Turcia, Israel și Azerbaidjan sunt stabile, iar până pe 30 septembrie taxele de import pentru legume au fost anulate.

După cum notează Aleksey Krasilnikov, prețurile ridicate implică și riscuri pentru producători. În 2010-2011, după o secetă, prețurile la legumele de pe piețele externe au crescut atât de mult încât consumatorii au început să le abandoneze în favoarea cerealelor. În 2022, se așteaptă ca Federația Rusă să crească suprafața cultivată cu legume în pământ cu 20.000 de hectare, inclusiv prin măsuri de stimulare din partea Ministerului Agriculturii. Există însă problema aprovizionării cu soiuri și hibrizi din cauza tensiunilor internaționale, deși există încă stocuri de semințe.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală