(DOC) Vladimir Voronin și declarația sa de avere: zeci de conturi bancare și pensia lunară de peste 14 mii de lei

30 Mart. 2022, 11:08
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2022, 11:08 // Au Bani //  MD Bani

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), președinte al PCRM, Vladimir Voronin, duce o viață fără griji. Acest lucru este demonstrat de datele incluse în declarația de avere și interese personale, depusă de Voronin pentru anul 2021, unde indică zeci de conturi bancare, terenuri, câteva case de locuit și pensia specială pe care o are pentru funcția de președinte de țară deținută anterior, scrie Realitatea.md.

Pentru a doua jumătate a anului trecut, cât a activat în funcția de deputat, Voronin indică că a ridicat de la Parlament un salariu de 46 422 de lei, o indemnizație lunară neimpozitată pentru transport de 21 302 lei, o compensație anuală neimpozitată pentru cheltuieli de tratament – 7 897 de lei și o compensație anuală neimpozitată pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu – 13 mii de lei.

De la Președinție, în calitate de fost șef al statului primește o pensie anuală de 175 500 de lei, ceea ce ar însemna că lunar ridică – 14 625 de lei, iar de la CNAS, soția lui Vladimir Voronin ridică o pensie anuală de 23 206 lei, adică 1 933 de lei.

Liderul PCRM scrie că în 2021 a obținut venituri din depuneri la instituțiile financiare de la trei bănci în sumă totală de 522 980 de lei.

La categoria terenuri, Vladimir Voronin, declară 7 terenuri obținute în perioada anilor 1996-2009, două case de locuit la sol, un apartament, un garaj, o mașină Audi A8, anul producerii 2009, procurată în 2017, contra sumei de 10 mii de euro.

Voronin mai indică că, în 2021 a donat în campania electorală 14 mii de lei Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Spune că, în același an a primit drept donație un ceas de mână Breitling Transocean Chronograph Unitime în valoare de 117 600 de lei.

Deputatul mai afirmă că are deschise 10 conturi bancare, unde păstrează în unele câteva milioane de lei, iar în altele are depozite.

Parlamentarul declară că a suportat și unele cheltuieli pentru tipărirea unei cărți autobiografice, examinare medicală și tratament la sanatoriu.

Vladimir Voronin mai este membru al Societății Vânătorilor și Pescarilor și deja președinte al PCRM, lucru care-l indică în declarația de avere și interese personale.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală