Punct de cotitură major la Tiraspol! Krasnoselski pus cu botul pe labe în problema consumului gratuit de gaz rusesc

30 Mart. 2022, 11:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mart. 2022, 11:54 // Actual //  bani.md

Republica Moldova ar trebui să se pregătească pentru faptul că aprovizionarea preferențială cu gaz a Transnistriei va înceta, este de părere expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Livrările gazului pe datorie în Transnistria se termină. Tiraspolul va trebui să se gândească cum va supraviețui fără ajutorul Moscovei. Consecințele vor fi dure. În primul rând veniturile la buget se vor reduce la jumătate, tarifele pentru populație vor crește brusc cu 15-20 de ori. Putem vorbi de o catastrofă umanitară”, a punctat Tofilat.

În opinia lui, Republica Moldova trebuie să fie gata financiar și politic, chiar dacă în prezent nu se ia în calcul un asemenea scenariu.

Trebuie să avem o foaie de parcurs pentru reintegrarea regiunii. Nu este vorba doar de economie. Este necesar să se evalueze riscurile politice, în condițiile în care populația locală este victima propagandei de 30 de ani și are anumite preferințe electorale”, a menționat Tofilat.

În prezent, datoria Tiraspolului pentru gaz se ridică la 8 miliarde USD. Regiunea stângă a Nistrului nu plătește gazul consumat, întreaga datorie, acumulându-se pe seama Moldovagaz. Experții de la Chișinău susțin că anumite grupări de la Kremlin câștigă sume uriașe din Transnistria. Potrivit lor, aceștia storc bani mari din Centrala de la Cuciurgan și Uzina Metalugrică, precum și din fermele de criptomonede amplasate în regiunea transnistreană, care consumă (fără să achite) aproximativ 10% din curentul electric produs de Cuciurgan.

Republica Moldova este dependentă de curentul din stânga Nistrului. Centrala de la Cuciurgan asigură 80% din necesarul de energie electrică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală