Maib, desemnată „Cea mai bună bancă în Moldova în anul 2022” de revista Global Finance

30 Mart. 2022, 16:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2022, 16:34 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Maib este onorată să fie premiată pentru al șaselea an consecutiv cu distincția „Cea mai bună bancă în Moldova” (Best Bank in Moldova) în cadrul competiției organizată de revista Global Finance. La cea de-a 29-a ediție a concursului „Best Bank Awards”, alături de bănci din 21 de țări din Europa Centrală și de Est, maib a fost apreciată de publicația internațională ca fiind cea mai bună bancă din țară pentru progresul realizat și rezultatele obținute.

Anul trecut, maib a reușit să obțină rezultate excelente în toate domeniile: creșterea activelor, profitabilitate, extindere geografică, relații strategice, dezvoltarea afacerilor noi şi produse inovatoare. În plus, performanțele băncii au fost apreciate de specialiști din industria bancară și experți din domeniu.

Joseph D. Giarraputo, director editorial al Global Finance, a menționat:

„Într-o lume financiară incertă, liderii corporativi se confruntă cu un nou set de provocări în ceea ce privește relațiile bancare. Ca urmare a problemelor enorme cauzate de pandemie, aceste schimbări implică o atenție sporită privind relațiile comerciale globale. Premiile noastre sprijină factorii de decizie în selectarea celor mai buni parteneri financiari”.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Adresez mulțumiri revistei Global Finance pentru această apreciere. Maib și-a continuat angajamentul în ceea ce privește inovarea, oferind clienților soluții bancare mai bune, perfecționate, urmărind să fie la doar un click distanță. Vom continua să ne desfășurăm activitatea cu excelență, pentru a stabili un nou standard al experienței clienților. Totodată, le mulțumesc clienților noștri pentru performanțele obținute împreună anul trecut”.

Principalele realizări ale maib în ultimul an:

  • activele au crescut cu 22,8%;
  • portofoliul de credite a crescut cu 26,1%;
  • portofoliul de credite pentru IMM-uri a crescut cu 35%, iar cota de piață pe acest segment – cu 4%;
  • numărul de clienţi a ajuns la 901 mii;
  • numărul utilizatorilor aplicației maibank a crescut cu 66,4%.

Global Finance este o publicație financiară de top destinată factorilor de decizie din lumea finanțelor. Publicația realizează sistematic un top al celor mai performante bănci și al furnizorilor de servicii financiare. Aceste premii au devenit un standard de încredere pentru comunitatea financiară globală ca indicator al excelenței.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,4% din activele sectorului bancar și având o cotă de 34,9% din credite, conform situației din 31 decembrie 2021. Banca oferă 26% din creditele ipotecare acordate moldovenilor, deservește peste 35% din populația Moldovei și se numără printre cei mai mari angajatori din țară.

Banca este bine capitalizată, cu un coeficient de capital de nivel 1 de 21,1% la 31 decembrie 2021. Maib este recunoscută pe larg pentru calitatea deservirii și produsele sale inovative. Din 2018, cel mai mare acţionar al maib este un consorțiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în țările baltice și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente din Europa.

P.

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ