Registrul membrilor CCI a RM oferă posibilitatea stabilirii parteneriatelor noi

31 Mart. 2022, 10:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
31 Mart. 2022, 10:58 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a lansat la sfârșitul anului trecut o nouă versiune electronică a Registrului Membrilor CCI a RM. Acest instrument online permite companiilor interesate să găsească potențiali parteneri pentru cooperare și investiții profitabile în Republica Moldova. Criza fără precedent survenită din cauza conflictului militar din țara vecină Ucraina, a dus la apariția unor provocări serioase pentru toți antreprenorii și la necesitatea de a căuta noi parteneri pentru susținerea și dezvoltarea afacerilor. Sergiu Harea, Președintele CCI a Republicii Moldova, ne explică în acest interviu cum poate ajuta, în aceste condiții, Registrul Membrilor CCI a RM.

– Ce reprezintă Registrul Membrilor CCI a RM și cum acesta poate fi util companiilor interesate?

– Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova este unica asociație de business împuternicită prin lege să publice Registrul comercial nestatal al membrilor săi. Noi studiem în permanență experiența altor țări și vedem cât de importantă este gestionarea unor Registre comerciale de acest tip, destinate să asigure deschiderea datelor comerciale privind agenții economici, precum și să devină o bază pentru o analiză economică veridică la nivel național și regional. În Republica Moldova nu există un Registru comercial, însă există Registrul nostru, al membrilor CCI, care include profilurile a peste 1100 de companii. Este o bază de date fiabilă despre întreprinderi, care, în afară de valoarea informațională, ne oferă o posibilitate adițională de promovare a membrilor CCI atât în țară, cât și peste hotare. În baza Registrului am creat un instrument online, eficiența și fiabilitatea căruia este determinată de însăși esența Camerei de Comerț și Industrie, care de mai mult de o sută de ani promovează întreprinderile pe piața internă și cea externă.

În primul rând, în Registru sunt adunate cele mai active întreprinderi producătoare din Republica Moldova, din cele mai diverse sectoare ale economiei, din toate regiunile țării, de diferite dimensiuni și forme de proprietate. Companiile incluse în Registrul Membrilor CCI a Moldovei sunt active în producerea de mărfuri și prestarea de servicii pe piața internă și externă; ele devin parteneri de încredere, confirmându-și reputația prin experiența de succes a activității economice. Toate acestea luate împreună permit întreprinderilor interesate să găsească cele mai bune opțiuni de dezvoltare a parteneriatului în Moldova.

În al doilea rând, Registrul nu este doar o bază de date – el reprezintă o parte integrantă a activității CCI, de aceea noi cunoaștem bine fiecare întreprindere, posibilitățile, interesele și potențialul ei. De aceea, angajații noștri sunt capabili să selecteze într-un mod bine direcționat și să propună cel mai bun eșantion pentru căutarea partenerilor.

 – Cu ce scop a actualizat CCI a RM Registrul și ce s-a schimbat pentru utilizatori?

– În ultimii doi ani Camera de Comerț și Industrie implementează activ strategia de digitizare a serviciilor sale cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation. Și actualizarea Registrului a devenit o parte a acestui proces care afectează practic toate sferele activității noastre.

După actualizare acest instrument online a devenit mai modern și mai comod de folosit. A fost realizată o nouă sistemă de căutare pe regiuni și genuri de activitate, precum și hărți interactive care permit formularea mai rapidă a celor mai populare solicitări. Informația despre companii este actualizată regulat, inclusiv în versiunea limbii engleze a Registrului. Este important de menționat că lucrăm asupra dezvoltării ulterioare a Registrului – sunt elaborate suplimente și extensiuni îndreptate spre plasarea ofertelor comerciale.

– Reieșind din practica dumneavoastră, cine sunt potențialii utilizatori ai Registrului și cum se va schimba situația în condițiile crizei actuale?

– În mare parte, utilizatorii Registrului nostru sunt toate companiile, atât locale, cât și străine, care s-au adresat dintotdeauna la Camera de Comerț și Industrie în căutarea partenerilor. Sunt companii care caută furnizori fiabili de mărfuri și servicii în țara noastră, companii străine care selectează parteneri de încredere pentru a ieși pe piața moldovenească, precum și investitorii străini care examinează Republica Moldova drept o platformă pentru investiții noi.

În ultimul timp, acest proces a trecut la maxim în mediul online și datorită actualizării Registrului, noi oferim un eșantion calitativ și, în caz de necesitate, consultații cu prezentarea informațiilor adiționale.

Criza a acutizat mult problema stabilirii de noi parteneriate și noi lanțuri logistice. Noi vedem că sunt necesare soluții în termeni cât mai restrânși și, în același timp, antreprenorii sunt interesați de fiabilitatea maximă a contractorilor noi. În aceste circumstanțe ne străduim cât mai mult să actualizăm informația despre întreprinderile membre ale Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și despre posibilitățile lor în condițiile actuale.

– Ce instrumente folosește CCI pentru ca mai multe companii să fie cointeresate să lucreze cu Registrul?

– Pentru a promova Registrul noi desfășurăm o campanie activă atât în mediul online, cât și prin intermediul partenerilor noștri – Camerele de Comerț și Industrie ale altor țări. Campania mass-media online, rețelele de socializare, precum și promovarea targhetată în sistemele de căutare pe piețele Uniunii Europene, CSI, SUA și ale altor regiuni, afacerile cărora manifestă interes față de piața Moldovei.

Plus la aceasta, noi actualizăm și folosim comunicarea stabilită prin intermediul ambasadelor și reprezentanțelor comerciale ale Republicii Moldova în străinătate, care sunt partenerii noștri timp de mulți ani în promovarea întreprinderilor moldovenești pe piețele altor țări.

– Cât de deschise sunt întreprinderile noastre moldovenești față de o comunicare online atât de activă?      

– Pandemia, de care noi toți am început deja să uităm, a dat un imbold digitalizării nu doar pentru noi, dar și pentru marea majoritate a întreprinderilor moldovenești care au investit în digitizarea activității lor. Noi considerăm că sarcina Camerei de Comerț și Industrie constă în stimularea acestor procese prin actualizarea și implementarea noilor servicii digitale, inclusiv, în domeniul promovării întreprinderilor membre ale CCI în Moldova și peste hotare.

Antreprenorii moldoveni au participat deja la expozițiile virtuale www.virtual-fairs.md, webinarele www.academy.chamber, consultații online pe diferite teme, forumuri de afaceri online organizate de CCI a RM. La fel, au trecut în format digital și alte servicii, cum ar fi expertiza, evaluarea și certificarea mărfurilor pe platforma client.chamber.md.

În legătură cu acest fapt, aș dori să remarc că cu ajutorul Registrului, companiile vor putea depune cererea de aderare la CCI în regim online și primi certificatul de membru în formă electronică. Suntem întotdeauna bucuroși de membrii noi și suntem gata să deschidem și alte oportunități de parteneriate pentru toți antreprenorii.

Pentru informație adițională: tel: +373 22 23 32 44, e-mail: membrii@chamber.md

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău