CCI a RM a înmânat certificate de finanțare pentru companii și instituții care implementează învățământul dual

01 Apr. 2022, 15:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Apr. 2022, 15:24 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat un eveniment de transmitere a certificatelor de finanțare și de dotare cu echipamente IT pentru 22 de parteneriate care au primit finanțare, în baza dosarelor depuse în cadrul proiectului „Consolidare a cooperării în învățământul profesional tehnic dual pentru gestionarea consecințelor pandemiei Covid-19”.

În cadrul discursului său, Sergiu HAREA, președinte CCI a RM a menționat: „Promovarea intereselor mediului de afaceri din Republica Moldova este o atribuție statutară a Camerei de Comerț și Industrie. Depunem eforturi pentru a identifica măsuri de suport, mai ales în condițiile ultimilor ani, marcați de pandemie și, mai nou, de conflict militar în imediata vecinătate. Astfel, la data de 1 decembrie 2021, prin intermediul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Camera de Comerț și Industrie a lansat un pachet de suport pentru companiile și instituțiile de învățământ profesional tehnic care implementează învățământ dual. Astăzi, 22 de parteneriate, create dintre agenții economici și instituțiile de învățământ din Republica Moldova, care implementează învățământul profesional tehnic (ÎPT) dual, selectate în bază de concurs, beneficiază de granturi în valoare de 500.000,00 €. De asemenea, adițional au fost achiziționate echipamente IT în valoare de 200.000,00 € care sunt repartizate direct beneficiarilor de către Camera de Comerț și Industrie.

Parteneriatele care beneficiază de finanțare, vor implementa activități eligibile pentru a minimiza efectele pandemiei de COVID-19 asupra ÎPT dual, prin digitalizarea procesului de predare/ învățare atât la instituția ÎPT, cât și la agenții economici. În acest context, au fost achiziționate echipamente specifice domeniului de activitate- echipamente IT, echipamente de laborator, utilaje, strunguri; implementarea platformelor de e-learning și achiziție de software pentru învățare în regim online.

Galina RUSU, Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării a declarat în cadrul evenimentului: „Ne punem mari speranțe în parteneriatele între instituțiile de învățământ profesional tehnic și agenții economici în procesul de formare profesional tehnică prin învățământ dual. Doar o cooperare eficientă poate contribui la consolidarea sistemului de învățământ profesional tehnic dual și asigurarea unui proces educațional de calitate, asigurarea cu forță de muncă calificată conform cerințelor sectoarelor de activitate și pieței muncii, asigurarea condițiilor pentru dobândirea și dezvoltarea spiritului antreprenorial, incluziunea socială și angajarea pe piața muncii imediat după absolvirea programului de formare profesională.

Secretarul de Stat a exprimat gratitudinea Ministerul Educației și Cercetării pentru promovarea învățământului dual tuturor actorilor implicați.

Sergiu GHERCIU, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a specificat: „La momentul actual, în 3 instituții de învățământ din subordinea MAIA și 33 companii partenere se implementează formarea profesională a viitorilor specialiști prin învățământ dual. Sunt încadrați în formare profesională  82 de elevi de la 5 specialități din domeniul agroalimentar.

Sergiu GHERCIU a menționat că ministerul pe care-l reprezintă este deschis să susțină în totalitate proiectele din învățământul dual.

CCI a RM în calitate de promotor al mediului de afaceri autohton, dar și din poziția de entitate abilitată de Guvern pentru intervenții pe domeniului învățământului profesional tehnic dual, oferă sprijin și întrevede posibilități de a susține partenerii din cadrul programelor de învățământ profesional tehnic dual.

  • Pentru a urmări evenimentul accesați link-ul: https://bit.ly/38ltUvB
  • Lista proiectelor/parteneriatelor aprobate spre finanțare în cadrul proiectului „Consolidarea cooperării partenerilor în învățământ profesional tehnic dual (ÎPT) pentru gestionarea consecințelor pandemiei de Covid- 19” poate fi acesată aici: https://bit.ly/3Lw7F49

Activitatea este desfășurată cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală