CCI a RM a înmânat certificate de finanțare pentru companii și instituții care implementează învățământul dual

01 Apr. 2022, 15:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
01 Apr. 2022, 15:24 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat un eveniment de transmitere a certificatelor de finanțare și de dotare cu echipamente IT pentru 22 de parteneriate care au primit finanțare, în baza dosarelor depuse în cadrul proiectului „Consolidare a cooperării în învățământul profesional tehnic dual pentru gestionarea consecințelor pandemiei Covid-19”.

În cadrul discursului său, Sergiu HAREA, președinte CCI a RM a menționat: „Promovarea intereselor mediului de afaceri din Republica Moldova este o atribuție statutară a Camerei de Comerț și Industrie. Depunem eforturi pentru a identifica măsuri de suport, mai ales în condițiile ultimilor ani, marcați de pandemie și, mai nou, de conflict militar în imediata vecinătate. Astfel, la data de 1 decembrie 2021, prin intermediul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Camera de Comerț și Industrie a lansat un pachet de suport pentru companiile și instituțiile de învățământ profesional tehnic care implementează învățământ dual. Astăzi, 22 de parteneriate, create dintre agenții economici și instituțiile de învățământ din Republica Moldova, care implementează învățământul profesional tehnic (ÎPT) dual, selectate în bază de concurs, beneficiază de granturi în valoare de 500.000,00 €. De asemenea, adițional au fost achiziționate echipamente IT în valoare de 200.000,00 € care sunt repartizate direct beneficiarilor de către Camera de Comerț și Industrie.

Parteneriatele care beneficiază de finanțare, vor implementa activități eligibile pentru a minimiza efectele pandemiei de COVID-19 asupra ÎPT dual, prin digitalizarea procesului de predare/ învățare atât la instituția ÎPT, cât și la agenții economici. În acest context, au fost achiziționate echipamente specifice domeniului de activitate- echipamente IT, echipamente de laborator, utilaje, strunguri; implementarea platformelor de e-learning și achiziție de software pentru învățare în regim online.

Galina RUSU, Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării a declarat în cadrul evenimentului: „Ne punem mari speranțe în parteneriatele între instituțiile de învățământ profesional tehnic și agenții economici în procesul de formare profesional tehnică prin învățământ dual. Doar o cooperare eficientă poate contribui la consolidarea sistemului de învățământ profesional tehnic dual și asigurarea unui proces educațional de calitate, asigurarea cu forță de muncă calificată conform cerințelor sectoarelor de activitate și pieței muncii, asigurarea condițiilor pentru dobândirea și dezvoltarea spiritului antreprenorial, incluziunea socială și angajarea pe piața muncii imediat după absolvirea programului de formare profesională.

Secretarul de Stat a exprimat gratitudinea Ministerul Educației și Cercetării pentru promovarea învățământului dual tuturor actorilor implicați.

Sergiu GHERCIU, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a specificat: „La momentul actual, în 3 instituții de învățământ din subordinea MAIA și 33 companii partenere se implementează formarea profesională a viitorilor specialiști prin învățământ dual. Sunt încadrați în formare profesională  82 de elevi de la 5 specialități din domeniul agroalimentar.

Sergiu GHERCIU a menționat că ministerul pe care-l reprezintă este deschis să susțină în totalitate proiectele din învățământul dual.

CCI a RM în calitate de promotor al mediului de afaceri autohton, dar și din poziția de entitate abilitată de Guvern pentru intervenții pe domeniului învățământului profesional tehnic dual, oferă sprijin și întrevede posibilități de a susține partenerii din cadrul programelor de învățământ profesional tehnic dual.

  • Pentru a urmări evenimentul accesați link-ul: https://bit.ly/38ltUvB
  • Lista proiectelor/parteneriatelor aprobate spre finanțare în cadrul proiectului „Consolidarea cooperării partenerilor în învățământ profesional tehnic dual (ÎPT) pentru gestionarea consecințelor pandemiei de Covid- 19” poate fi acesată aici: https://bit.ly/3Lw7F49

Activitatea este desfășurată cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

 

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău