Consecințele grave ale turbulențelor războiului rușilor din Ucraina. „Fug” miliardele din Moldova și România

05 Apr. 2022, 10:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Apr. 2022, 10:17 // Actual //  bani.md

Războiul din Ucraina alungă investitorii internaționali, România și Moldova fiind considerate de către aceștia zone cu potențial de risc. Proiectele și investițiile cu capital străin au fost puse pe hold.  „Foarte multe proiecte care necesitau capital străin în special din SUA, dar și din Europa, au fost puse pe hold în ideea că suntem lângă război și nu se știe ce se va întâmpla. Noi suntem astăzi tratați ca o zonă cu potențial de risc”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Ion Sturza, fostul premier Republicii Moldova, proprietarul fondului de investiții Fribourg Capital și fondatorul retailerului online Elefant.ro.

România, însă, este mai puțin expusă la efectele generate de războiul lui Putin împotriva Ucrainei și de sancțiunile impuse Rusiei. „Poate doar la importurile de gaze care ajung și la 70% pe timp de iarnă. În România exporturile sunt marginale către Rusia și Ucraina, iar importurile sunt preponderent moderate. (…) Toată această situație va influența foarte mult, cel puțin o perioadă, prețurile la energie, inflația, costul banilor. Și primele care suferă sunt piețele emergente. Nici România nu este protejată. Economia țării are o reziliență, dar care va depinde foarte mult de starea psihologică a agenților economici”, adaugă acesta.

Republica Moldova în schimb are o expunere mult mai mare Rusia, atât în ceea ce privește importurile, mai ales de energie și gaze, cât și exporturile.  „Depinde nu numai de prețurile la care vor fi procurate aceste două resurse energetice foarte importante, dar și de capacitatea de transport fizic care poate fi perturbată de evenimentele din Ucraina. Exportul Moldovei este relativ mic, de circa 240 milioane de dolari în Federația Rusă și de 70 de milioane de dolari în Ucraina. Deci 30% din comerțul exterior al Republicii Moldova merge către aceste două țări”, mai spune Ion Sturza.  El consideră că sancțiunile impuse Rusiei nu vor opri atacul, însă vor transfera țara în Evul Mediu.  „Rusia încă are o reziliență. Polițele magazinele se vor goli în următoarele 2-3 săptămâni. Un efect pe care noi l-am văzut căderea URSS. Aceste sancțiuni transferă Rusia în evul mediu. Sunt fără de precedent. Ceea ce se întâmplă astăzi și această listă de sancțiuni este de o anvergură nemaipomenită. Nici măcar Coreea de Nord sau Iranul nu s-au confruntat cu așa ceva”, subliniază fostul premier al Republicii Moldova.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO