Directoarea Executivă a UN Women s-a angajat să promoveze abilitarea femeilor din Moldova și a refugiatelor din Ucraina

11 Apr. 2022, 13:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Apr. 2022, 13:13 // Actual //  MD Bani

Subsecretara Generală a Națiunilor Unite și Directoarea Executivă UN Women Sima Bahous a vizitat Republica Moldova în perioada 8 – 10 aprilie pentru a reitera angajamentul UN Women în promovarea egalității de gen și leadership-ului feminin în Moldova. Pe parcursul vizitei sale, Sima Bahous a subliniat determinarea UN Women de a susține Republica Moldova în calitate de țară gazdă pentru mii de persoane refugiate, care fug din calea războiului din Ucraina.

De la începutul războiului, în Moldova au sosit peste 374 mii de persoane refugiate. Țara se confruntă cu una din cele mai mari crize umanitare din ultimii ani. Femeile și fetele reprezintă majoritatea persoanelor refugiate din Ucraina, constituind 66% din numărul total al persoanelor refugiate conform unei fișe informative elaborate de către UN Women în strânsă cooperare cu Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Directoarea Executivă a UN Women s-a întâlnit cu Coordonatorul Rezident al Națiunilor Unite Simon Springett și cu Reprezentanta UNHCR Francesca Bonneli pentru a discuta rolul și implicarea UN Women în răspunsul coordonat la criza refugiaților, dar și susținerea ONU oferită țării în implementarea agendei de dezvoltare, în special în ceea ce privește egalitatea de gen.

În timpul vizitei sale în Moldova, Sima Bahous s-a întâlnit cu reprezentanții și reprezentantele Guvernului Republicii Moldova, inclusiv cu Oleg Serebrian, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare; Ana Revenco, Ministra Afacerilor Interne; Dumitru Udrea, Secretarul General al Guvernului și Sergiu Odainic, Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Oficialii au discutat despre activitatea UN Women în țară, precum și susținerea pe care UN Women o oferă în contextul crizei refugiaților.

„Este important să continuăm parteneriatul nostru cu Guvernul Republicii Moldova în vederea promovării egalității de gen, leadership-ului feminin și abilitării economice a femeilor. Atâta timp cât va continua criza refugiaților, va fi important să acordăm prioritate rezilienței atât femeilor din țara cât și celor refugiate. Sunt impresionată de accentul ferm pus pe egalitatea de gen în țară și de progresele în domeniul leadership-ului feminin” a adăugat Sima Bahous.

Sima Bahous s-a întâlnit și cu deputați și depuate din Parlamentul Republicii Moldova, apreciind realizările remarcabile în domeniul legislației privind egalitatea de gen în 2021, inclusiv ratificarea Convenției de la Istanbul și ajustarea cadrului normativ necesar creării serviciilor alternative de îngrijire a copiilor.

„Aceste realizări importante nu ar fi fost posibile dacă Moldova nu ar fi avut cel mai mare număr de femei deputate din istoria sa”, a spus Sima Bahous. După alegerile din 2021, femeile constituie 40% din numărul total al deputaților. Moldova este și unica țară din Europa și una din cele două țări din lume în care președinta și prim-ministra sunt femei.

Directoarea Executivă a vizitat și punctul de trecere a frontierei Palanca – Mayaki-Udobnoe unde zilnic sosesc mii de persoane refugiate pentru a fugi din calea războilui. Sima Bahous a vorbit cu angajații și angajatele Poliției de Frontieră, cu voluntarii și voluntarele, dar și cu persoanele refugiate care au traversat frontiera.

„Ceea ce am văzut aici este că persoanele refugiate, în mare majoritate femei și copii, sunt întâmpinate în mod disciplinat și organizat, fiind tratate cu respect. UN Women susține eforturile de răspuns la criza refugiaților, colaborând cu poliția și Guvernul Republicii Moldova. Este important ca noi, UN Women și sistemul ONU, să ne asigurăm că persoanele refugiate sunt protejate și au tot necesarul și că femeile sunt implicate ca și lidere în răspunsul la criza refugiaților,” spune Directoarea Executivă.

Sima Bahous a vizitat două centre de plasament temporar pentru refugiați, unul în Chișinău și altul în Costești, raionul Ialoveni, unde s-a întâlnit cu persoanele refugiate.

„Am rămas profund emoționată de istoriile femeilor, copiilor și persoanelor în vârstă care au fugit de războiul din Ucraina. Toate persoanele cu care am vorbit spun că speră să se întoarcă acasă cât mai curând. Însă unele din ele nu mai au unde să se întoarcă. Apreciez foarte mult mobilizarea moldovenilor care și-au deschis casele și inimile pentru persoanele din Ucraina. Aici persoanele refugiate primesc ajutor de la Guvern, societatea civilă, voluntari/e și agențiile ONU, inclusiv UN Women”, a menționat Sima Bahous.

Directoarea Executivă a UN Women a avut și o întrevedere cu organizațiile societății civile, inclusiv Congresul Autorităților Locale din Moldova, apreciind eforturile lor în promovarea egalității de gen și eliminarea violenței în bază de gen, atât la nivel local cât și național.

În colaborare cu autoritățile locale și organizațiile societății civile, UN Women a susținut 2000 de femei și copiii lor din diferite centre temporare de plasament din țară, acoperind-ule necesitățile imediate. Împreună cu Poliția de Frontieră, UN Women a oferit scaune cu rotile și premergătoare pentru a ajuta persoanele în etate și mamele cu copii mici la punctele de trecere a frontierei. În același timp, prin intermediul Fondului Femeilor pentru Pace și Acțiuni Umanitare, UN Women susține financiar organizațiile societății civile pentru a spori gradul de conștientizare asupra violenței sexuale și violenței în bază de gen și pentru a răspunde la cele mai urgente necesități ale femeilor și copiilor.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 14:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 14:34 // Actual //  Lupu Eduard

Două țări din UE, Irlanda și Luxemburg, nu au în prezent femei în poziții de conducere în niciuna dintre companiile lor listate la bursă, potrivit Bloomberg

Irlanda s-a alăturat acestui clasament recent, când Margaret Sweeney s-a retras din funcția de director executiv al celui mai mare proprietar rezidențial privat din țară, Irish Residential Properties REIT Plc, toate cele 31 de companii listate pe site-ul Euronext Dublin devenind astfel conduse de bărbați.

Aproape orice altă țară din UE, cu excepția statului Luxemburg, are cel puțin o femeie în fruntea unei companii listate, potrivit analizei Bloomberg. Toate celelalte state membre au directori executivi de sex feminin, în afară de Slovacia, care are o companie, Biotika AS, condusă de trei directori, inclusiv o femeie, și sucursala cehă a lui Philip Morris, condusă de o femeie director general care urmează să fie înlocuită de un bărbat în iunie, potrivit unui comunicat al companiei.

Doar 8% din posturile de CEO la cele mai mari companii listate din UE 28 în 2023 erau ocupate femei, potrivit Institutului European pentru Egalitatea de Gen. Chiar și în țările scandinave, femeile sunt rare în roluri de top, în ciuda reputației lor progresiste.

Principalul indice OMX Stockholm 30 al Suediei a rămas la începutul acestui an cu o singură femeie CEO din 30, după o serie de demisii în rândul femeilor în roluri de top, inclusiv Helena Helmersson de la gigantul fast fashion H&M și Alison Kirkby de la operatorul de telefonie Telia AB. Ambele au fost înlocuite de bărbați.

UE a impus ca genul minoritar să reprezinte cel puțin 40% din funcțiile de non-director și 33% din directoratele companiilor cotate la bursă cu cel puțin 250 de angajați până în iunie 2026.

În România, la conducerea companiei cu cele mai lichide acțiuni cotate la Bursă, OMV Petrom, se află Christina Verchere, ocupând poziția de CEO. Verchere este cel mai puternic executiv din businessul românesc şi femeia cu cel mai înalt rol într-o companie cu afaceri de peste 10 miliarde de euro anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău