Un expert în criptomonede a ajutat Coreea de Nord să se sustragă sancţiunilor americane. Pedeapsa primită

14 Apr. 2022, 07:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2022, 07:25 // Actual //  Lupu Eduard

Un expert în criptomonede a fost condamnat marţi la peste cinci ani de închisoare federală pentru că a ajutat Coreea de Nord să se sustragă sancţiunilor americane.

Virgil Griffith, în vârstă de 39 de ani, a pledat vinovat anul trecut pentru conspiraţie, recunoscând că a făcut o prezentare la o conferinţă despre criptomonede la Pyongyang în 2019, chiar şi după ce guvernul SUA i-a refuzat cererea de a călători acolo.

Un hacker bine cunoscut, Griffith a dezvoltat, de asemenea, „infrastructura şi echipamentele pentru criptomonede în interiorul Coreei de Nord”, au scris procurorii în documentele instanţei. La conferinţa din 2019, el a sfătuit peste 100 de persoane, inclusiv câteva care păreau să lucreze pentru guvernul nord-coreean, despre cum să folosească criptomonede pentru a se sustrage sancţiunilor şi a obţine independenţa faţă de sistemul bancar global, scrie AP.

Statele Unite şi Consiliul de Securitate al ONU au impus sancţiuni tot mai severe Coreei de Nord în ultimii ani pentru a încerca să ţină în frâu programele sale nucleare şi balistice. Guvernul SUA a modificat sancţiunile împotriva Coreei de Nord în 2018 pentru a interzice „unei persoane din SUA, indiferent unde se află” să exporte tehnologie către Coreea de Nord.

Procurorii au declarat că Griffith a recunoscut că prezentarea sa a însemnat un transfer de cunoştinţe tehnice către participanţii la conferinţă.

„Griffith este un cetăţean american care a ales să se sustragă sancţiunilor din propria ţară pentru a furniza servicii unei puteri străine ostile”, au scris procurorii. „A făcut acest lucru ştiind că acea putere – Coreea de Nord – se face vinovată de atrocităţi împotriva propriului popor şi a făcut ameninţări împotriva Statelor Unite citând capacităţile sale nucleare”.

Avocatul apărării, Brian Klein, l-a descris pe Griffith drept un „om de ştiinţă strălucit, format la Caltech, care a dezvoltat o curiozitate la limita obsesiei” faţă de Coreea de Nord. „El se vedea pe sine – deşi arogant şi naiv – ca acţionând în interesul păcii”, a spus Klein. „Îşi iubeşte ţara şi nu şi-a propus niciodată să facă vreun rău”.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău