Drumul național R16 Bălti – Făleşti – Sculeni este aproape gata. A fost reabilitat în proporție de peste 90%

14 Apr. 2022, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Apr. 2022, 09:42 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) anunță că drumul național R16 Bălti – Făleşti a fost reabilitat în proporție de 93%. Rezultatele au fost discutate în cadrul unei întrevederi între reprezentanții ASD cu antreprenorul Impresa Pizzarotti & C S.p.A (Italia).

„Lucrările de reabilitare a drumului național sunt divizate în două loturi și înregistrează un progres de execuție de peste 93% pe primul lot și circa 87% pe al doilea lot”, se arată într-un comunicat al instituției.

În cadrul întâlnirii au fost discutate problemele furnizării de produs pe bază de bitum, amplasării apeductului din satul Călugăr și menținerea lucrărilor de drenaj la km 27 cu mobilizarea antreprenorului. De asemenea au fost puse în discuție problemele localității Bocșa din raionul Fălești privind amplasarea apeductului.

Potrivit comunicatul de presă, în prezent, antreprenorul execută lucrări de amenajare a drumurilor laterale, a intrărilor în curți și a trotuarelor. De asemenea, sunt executate lucrări de instalare a bordurilor și de montare a indicatoarelor rutiere.

Obiectivul antreprenorului este ca până la sfârșitul lunii iunie anul curent, să fie finalizate lucrările de reparare a acestui drum, în consultare cu ASD.

Lucrările de reabilitare a celor două loturi cu o lungime totală de circa 55 de km, au o valoare de peste 50 de milioane de euro, bani alocați din împrumutul oferit Guvernului Republicii Moldova de către Banca Europeană pentru Investiții.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău