Trucurile companiilor pentru a continua să cumpere petrol din Rusia și să câștige mulți bani: E rusesc, dar nu se vede

14 Apr. 2022, 12:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Apr. 2022, 12:03 // Actual //  bani.md

Luați niște petrol rusesc, amestecați-l cu altul și gata. Potrivit lui Javier Bias, expertul Bloomberg în materii prime, mai multe companii europene, cu Shell în frunte, s-au dedat acestor trucuri. Țițeiul rusesc ajunge în Letonia, se alcătuiește un amestec de 49% țiței rusesc și 51% țiței din altă țară, iar barilul nu mai este rusesc și automat, nu este supus sancțiunilor și limitărilor, conform Il Fatto Quotidiano.

În acest fel, rafinăriile salvează şi capra și varza. Opinia publică nu are ce să obiecteze, se respectă sancţiunile impuse de SUA, Canada și Marea Britanie (primele două în vigoare de la sfârșitul lunii aprilie, cea a Londrei la sfârșitul lui 2022) și se câştigă bani buni de pe urma țițeiului rusesc, care în prezent este vândut pe piețe la preţuri mai mici.

Contractele de furnizare au fost schimbate

Teoretic şi la nivel declamativ achizițiile din Rusia scad, în timp ce în realitate cresc, sau în orice caz rămân constante.

În cazul Shell (prima companie petrolieră privată din lume), explică expertul Javier Bias, pentru a permite comercializarea noului amestec, compania a schimbat așa-zișii termeni și condiții generale ale contractelor sale. Noua formulare este umătoarea: „Mărfurile sunt considerate a fi de origine rusă dacă sunt produse în Rusia, sau dacă 50%, sau mai mult din conținutul lor (în volum) este constituit din material produs în Rusia”.

Și nimic de spus, amestecul are loc dincolo de granița rusă. La polul opus, compania franceză Total și cea spaniolă Repsol au declarat în mod explicit că mărfurile care conțin măcar o parte din petrolul rus nu trebuie achiziționate. Întrebat de IlFattoquotidiano.it, grupul Eni reiterează că a „suspendat semnarea de noi contracte legate de achiziționarea de țiței din Rusia. Și în orice caz, va funcționa cu respectarea deplină a dispozițiilor instituțiilor europene și naționale”, fără a da totuși alte indicații privind problema amestecurilor.

Comercianții șoptesc despre un „amestec leton”

Pe piața petrolului, comercianții șoptesc despre un „amestec leton” folosit în principal pentru a produce motorină. În mod obișnuit, încărcătura cu țiței rusesc pleacă din portul Primorsk, lângă Sankt Petersburg, și ajunge în Ventspils, un port din Letonia care găzduiește un terminal petrolier mare care are o capacitate amplă de stocare. Şi unde se face amestecul. Povestea este cu atât mai stranie cu cât Letonia, Lituania și Estonia, spre deosebire de celelalte țări din UE, au anunțat oprirea importurilor de hidrocarburi rusești.

Proceduri similare au loc și în Țările de Jos, sau în largul mării, cu transferuri de la navă la navă. Aceste tehnici amintesc de cele folosite în trecut pentru a introduce pe piață țițeiul iranian sau venezuelean, ambele fiind supuse sancțiunilor. În aceste cazuri, marfa era numită „amestec din Malaezia” sau „amestec din Singapore”, deoarece încărcăturile erau folosite mai ales în Orientul Îndepărtat. Luna trecută, Shell și-a cerut scuze în mod public pentru că a cumpărat un transport de un milion de barili din Rusia, vândut de compania multinaţională Trafigura.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

22 Mai 2025, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mai 2025, 10:13 // Actual //  bani.md

Singurul castel vinicol din Republica Moldova, care în 2024 a deschis primul şi deocamdată unicul hotel cu zero emisii din ţara noastră, este în continuă ascensiune şi dezvoltare. Castel Mimi a semnat un acord de sprijin financiar şi grant cu BERD şi Uniunea Europeană în Republica Moldova prin intermediul băncii moldoveneşti Moldova Agroindbank, pentru a dezvolta turismul vinicol din ţara noastră, se precizează într-un comunicat plasat pe site-ul oficial al BERD.

Datorită împrumutului în valoare de 25 de milioane de lei, la care BERD îşi asumă jumătate din riscul creditului, şi a grantului UE de până la 327 mii de euro, Castel Mimi, una dintre cele mai frumoase 15 vinării din lume, va construi un centru wellness modern la Bulboaca, într-o clădire cu două etaje. Astfel, investiţiile în sustenabilitate şi grija pentru mediu continuă la Castel Mimi, care este unul dintre promotorii afacerilor sustenabile şi durabile în Republica Moldova.

Acordul de finanțare a fost semnat în sala Bibliotecii Constantin Mimi, de către Directorul General al BERD pentru Ucraina şi Republica Moldova, Arvid Tuerkner; E.S. Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova; Andrii Glevatskyi, Vicepreședinte al Comitetului de Conducere al MAIB şi Adrian Trofim, Chief Executive Officer al Castel Mimi. Cu toţii au exprimat mari speranţe şi încrederea în această colaborare de extindere a Castel Mimi, care presupune dezvoltarea durabilă, rezilienţa economică, eficienţă energetică şi crearea locurilor de muncă.

„La Castel Mimi, investim în sustenabilitate cu accent pe viitor. Suntem recunoscători Uniunii Europene, BERD și MAIB pentru susținerea proiectelor noastre și sperăm că exemplul nostru va inspira și pe alții din Moldova și din regiune”, a declarat Adrian Trofim, CEO Castel Mimi.

„Această investiție exemplifică angajamentul Băncii de a sprijini economia și dezvoltarea durabilă, realizate printr-o creștere bazată pe patrimoniu. Castel Mimi dovedește că, având viziunea potrivită și un sprijin strategic, istoria și modernitatea pot coexista și prospera cu succes”, a declarat Arvid Tuerkner, Directorul General al BERD pentru Ucraina și Moldova.

„Investițiile în tehnologii climatice inovatoare vor îmbunătăți eficiența energetică, vor crește reziliența economică și climatică a Moldovei și vor crea noi locuri de muncă, ceea ce este deosebit de important pentru afaceri precum Castel Mimi. Uniunea Europeană este bucuroasă să sprijine pionierii în domeniu, care stabilesc un standard înalt pentru întregul sector”, a declarat E.S. Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Parteneriatul nostru cu Castel Mimi reflectă încrederea noastră în potențialul local și angajamentul nostru de a păstra patrimoniul cultural. Investițiile în infrastructură și practicile ecologice avansate, sunt pași concreți către un viitor durabil – unul pe care îl construim împreună”, a menționat Andrii Glevatskyi, Vicepreședinte al Comitetului de Conducere al MAIB.

Pe lângă sustenabilitate şi turism vinicol, Castel Mimi este vinăria de familie care pune accent pe tradiţii şi soiurile autohtone de struguri, pe care le cultivă şi promovează în cadrul concursurilor locale şi internaţionale, obţinând înalta apreciere a somelierilor mondiali. Castel Mimi este situat în localitatea Bulboaca, din raionul Anenii Noi, fiind înconjurat de 174 de hectare de viţă de vie, cultivate în localităţile din împrejurimi.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO