Parlamentarii nu s-au prea grăbit să facă cumpărături la Târgul Pascal organizat în incinta instituției

14 Apr. 2022, 13:15
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Apr. 2022, 13:15 // Actual //  MD Bani

Târgul pascal organizat astăzi, 14 aprilie la Parlament, în special pentru deputați, dar și pentru angajații Secretariatului Legislativului nu prea a motivat parlamentarii „să-și scuture buzunarele” iar organizatorii spun că vânzările sunt „mai slăbuțe” comparativ cu anul trecut.

Deși Parlamentul anunță că președintele Legislativului, Igor Grosu, și angajați instituției au vizitat târgul și au procurat mai multe lucrări cu tematică pascală, comercianții de la târg afirmă contrariul și se arată mâhniți că vânzările nu au satisfăcut încă așteptările.

„Mai mulți copii și tineri cu dizabilități, din familii social-vulnerabile sau aflați în situație de risc din țară și-au expus lucrările confecționate manual în cadrul Târgului de Paști. Președintele Parlamentului, deputați și angajați ai instituției au vizitat târgul și a procurat mai multe lucrări cu tematică pascală”, anunță Parlamentul.

De partea cealaltă, în cadrul „Orei de live” cu Traian Stoianov, de pe Rlive.md, comercianții și reprezentanții copiilor care au confecționat produsele pascale manual afirmă că s-ar fi așteptat la o mobilizare mai mare din partea deputaților pentru a procura lucruri executate manual de către copiii cu dizabilități din cadrul centrelor de plasament.

Unele produse pornesc de la câteva zeci de lei, iar altele ajung chiar și la câteva mii de lei, prețuri accesibile pentru orice „buzunar”, afirmă comercianții din cadrul târgului pascal de la Parlament.

În debutul ședinței plenare, Igor Grosu, a îndemnat deputații și funcționarii să viziteze târgul cu vânzare.

„Sunt lucrări extraordinar de frumoase făcute de copii și tineri talentați cărora le mulțumim din suflet!”, a declarat șeful Legislativului în plenul Parlamentului.

Totodată, în contextul Anului Recunoștinței, în Parlament a fost inițiată, astăzi, o acțiune de binefacere în susținerea a doi veterani ai conflictului armat de la Nistru, care au nevoie de tratament costisitor. În acest context, în holul Parlamentului a fost instalată o boxă pentru colectarea donațiilor financiare.

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 16:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Apr. 2025, 16:44 // Actual //  bani.md

Elveția își reafirmă angajamentul de susținere a Republicii Moldova prin lansarea oficială a Programului de cooperare 2025–2028, cu un buget total de 104 milioane de franci elvețieni (echivalentul a circa 2,1 miliarde lei moldovenești). Noul program are o durată de patru ani și va menține un nivel al finanțării mai mult decât dublu față de perioada premergătoare războiului din Ucraina.

Evenimentul de lansare a avut loc pe 10 aprilie la Chișinău, reunind peste 200 de participanți – oficiali guvernamentali, reprezentanți ai autorităților locale, organizații ale societății civile și parteneri de dezvoltare.

„Elveția va continua să coopereze cu Moldova pentru a promova dezvoltarea durabilă, prosperitatea și stabilitatea, într-un context regional complicat”, a declarat Didier Chassot, Director general adjunct al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Programul este structurat în jurul a trei domenii prioritare:

Guvernare și coeziune socială (30 milioane CHF): Sprijin pentru democrație, stat de drept, implicare civică și autorități locale eficiente.
Dezvoltare și reziliență economică (35,5 milioane CHF): Suport pentru IMM-uri, agricultori, integrarea refugiaților, formare profesională și emanciparea economică a femeilor.

Sănătate și servicii publice locale (36,5 milioane CHF): Acces îmbunătățit la sănătate, apă, servicii de salubrizare și reziliență a sistemului medical.

De asemenea, Programul include un fond de granturi mici de 2 milioane CHF, destinat inițiativelor culturale și proiectelor societății civile.

Elveția va continua să sprijine reformele interne ale Republicii Moldova, răspunzând totodată efectelor indirecte ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Accentul va fi pus pe incluziunea socială, schimbările climatice și consolidarea capacităților de reacție în fața crizelor.

Programul actual vine în continuarea eforturilor anterioare: între 2018–2024, Elveția a oferit peste 133 milioane CHF în sprijin pentru sănătate, dezvoltare locală, ocuparea forței de muncă și ajutor umanitar în contexte de criză (COVID-19, criza energetică, refugiați).

 

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU