Parlamentarii nu s-au prea grăbit să facă cumpărături la Târgul Pascal organizat în incinta instituției

14 Apr. 2022, 13:15
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Apr. 2022, 13:15 // Actual //  MD Bani

Târgul pascal organizat astăzi, 14 aprilie la Parlament, în special pentru deputați, dar și pentru angajații Secretariatului Legislativului nu prea a motivat parlamentarii „să-și scuture buzunarele” iar organizatorii spun că vânzările sunt „mai slăbuțe” comparativ cu anul trecut.

Deși Parlamentul anunță că președintele Legislativului, Igor Grosu, și angajați instituției au vizitat târgul și au procurat mai multe lucrări cu tematică pascală, comercianții de la târg afirmă contrariul și se arată mâhniți că vânzările nu au satisfăcut încă așteptările.

„Mai mulți copii și tineri cu dizabilități, din familii social-vulnerabile sau aflați în situație de risc din țară și-au expus lucrările confecționate manual în cadrul Târgului de Paști. Președintele Parlamentului, deputați și angajați ai instituției au vizitat târgul și a procurat mai multe lucrări cu tematică pascală”, anunță Parlamentul.

De partea cealaltă, în cadrul „Orei de live” cu Traian Stoianov, de pe Rlive.md, comercianții și reprezentanții copiilor care au confecționat produsele pascale manual afirmă că s-ar fi așteptat la o mobilizare mai mare din partea deputaților pentru a procura lucruri executate manual de către copiii cu dizabilități din cadrul centrelor de plasament.

Unele produse pornesc de la câteva zeci de lei, iar altele ajung chiar și la câteva mii de lei, prețuri accesibile pentru orice „buzunar”, afirmă comercianții din cadrul târgului pascal de la Parlament.

În debutul ședinței plenare, Igor Grosu, a îndemnat deputații și funcționarii să viziteze târgul cu vânzare.

„Sunt lucrări extraordinar de frumoase făcute de copii și tineri talentați cărora le mulțumim din suflet!”, a declarat șeful Legislativului în plenul Parlamentului.

Totodată, în contextul Anului Recunoștinței, în Parlament a fost inițiată, astăzi, o acțiune de binefacere în susținerea a doi veterani ai conflictului armat de la Nistru, care au nevoie de tratament costisitor. În acest context, în holul Parlamentului a fost instalată o boxă pentru colectarea donațiilor financiare.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău